Учени от канадския университет Макгийл са направили ново изследване, което е публикувано на страниците на канадското издание „Калгари херълд“. Изследването води специалистите до извода, че храненето на таткото до момента на зачеването на бебето, влияе върху развитието на мъничето. Оказва се, че не само храненето на майката, която носи плода в себе си е от значение.
Витамин В9 е изключително важен за бременната жена – той е нужен, за да се избегне абортирането, както и вродените дефекти. Мъжете също трябва да имат достатъчно количество от витамина в организма си, твърдят специалистите.
Правени са опити с гризачи и според резултатите – количеството на витамин В9 при мъжете е също от съществено значение за здравето на бебето.
При нормално и високо количество на В9 в организма на таткото, възможността бебето да има вродени дефекти на гръбначния стълб, както и черепно-лицеви дефекти е значително по-малка. С нормално количество от витамина могат да се избегнат и кривите крака и слаборазвитите пръсти.
Пълните мъже, които не се хранят здравословно и правилно не могат да усвоят витамина, което съответно повлиява и на качеството на спермата им.
Сперматозоидите могат да съхраняват историята на храненето на мъжа, както и средата, в която се намират. С неправилното хранене могат да се появят епигенетични изменения. Епигенетиката всъщност изучава как средата може да повлияе върху гените.
И въпреки, че учените твърдят, че витамин В9 е изключително важен и полезен, както за бъдещата майка, така и за таткото, все още не е ясно коя е неговата идеална дозировка и по какъв начин точното количество влияе на генома.
Витамин В9 се съдържа в житните растения и листните зеленчуци, има го и в месото (най-вече в птичите продукти) и някои видове плодове.
Наричан още фолиева киселина, витаминът предпазва и е важен не само за бебето – защитава организма ни от чревни инфекции и интоксикации. Според други изследвания фолиевата киселина в действителност може да намали риска от вродено увреждане на бебето при това с цели 70 %.