Малак порция шоколад, приемана ежедневно, намалява риска от образуването на тромби.
Те се образуват, след като кръвните клетки тромбоцити прилепват една към друга. Тромбите са много опасни, тъй като могат да предизвикат инфаркт или инсулт.
Учени от САЩ твърдят, че горчивият шоколад действа върху кръвта също като аспирина.
Според изследване на специалистите шоколадът забавя образуването на тромби. Това най-вероятно се дължи на флавоноидите, които се съдържат в захарното изкушение и влияят на кръвта подобно на аспирина като намалява съсирването на кръвта.
Учените от университета Джон Хопкинс в САЩ считат също така, че и шоколадовите напитки притежават същите полезни свойства.
Специалистите препоръчват приема на 2 супени лъжици шоколад всеки ден.