Ezine.bg»Статии»Здраве»Ранна овулация

Ранна овулация

МаринаМарина
Джедай
4687
Ранна овулация

Много хора смятат, че овулацията при жената настъпва винаги на 14 ден от менструалния цилъл, което съвсем не е вярно. Тя може да настъпи на 6 ден, на 18 ден, дори и на 30 ден от цикъла. Също е важно да се отбележи, че всеки месец жената може да овулира по различно време или в конкретния месец да не се осъществи овулация, независимо дали е предшествана от менструция.

Причините, довеждащи на ранно отделяне на яйцеклетката от яйчника, са много и различни. Така например виновник може да е стресът на работното място, проблеми в личния живот или някакво заболяване, хормонален дисбаланс в резултат на тези фактори или генетично заложен такъв, както и други.

Много от жените, при които е доказана ранна овулация се наблюдава и скъсен менструален цикъл. Така например ако при някои жени менструация настъпва през 28-30 дни, то при тези жени може да настъпва през 21-24 дни.

Хормоните са основна причина са тези проблеми. Те се образуват в специализирани органи на човешкото тяло – ендокринните жлези. След синтезирането им те напускат жлезата и по кръвен път действат върху отдалечени прицелни тъкани и органи- яйчници тестиси, щитовидна жлеза.

Хипофизата и хипоталамуса са две такива ендокринни жлези, разположени в мозъка, които са основни центрове за регулация на хормоналното действие.

В хипофизата се синтезират три много важни хормона - фоликулостимулиращ хормон (FSH), лутеинизиращ хормон (LH) и пролактин (Prolactin - млечния хормон или наричан още - хормон на стреса). Фоликулостимулиращият хормон е отговорен за подготовката на яйчника за овулация, за появата на водещ фоликул, който да се спука с помощта на лутеинизиращия хормон.

Ранна овулация

В момента на овулация яйцеклетката се поема от маточната тръба и ако има поне един сперматозоид в нея, тя може да бъде оплодена, за 5-7 дни да се придвижи до кухината на матката, да се загнезди в повърхностния слой на нейната вътрешна страна и доведе до появата на малък ембрион.

Интересно изследване, проведено върху девствени плъхове през 2010 година, насочи вниманието върху заболяването хипотиреоидизъм. При него в човешкия организъм се наблюдава намалена функция на щитовидната жлеза, която също се контролира от хормоните, отделяни от хипоталамус и хипофиза.

При плъхове с хипотиреоидизъм се наблюдава висок процент на псевдобременност и намалена плодовитост. Резултатите посочват още, че в кратки срокове хипотиреоидизмът променя нормалния хормонален профил, увеличава експресията на естрогени, оттам и на естрадиола и пролактина, което теоретично предизвиква преждевременно повишаване нивото на лутеинизиращия хормон и от там възникването на ранна овулация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest