Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Какво да правим при висок хемоглобин

Какво да правим при висок хемоглобин

МаринаМарина
Джедай
4687
Какво да правим при висок хемоглобин

Под високи стойности на хемоглобина (Hb или Hgb) се разбира повишена концентрация на протеина хемоглобин в кръвта. Той е основен компонент на червените кръвни клетки, който участва в процеса на транспортиране на кислорода и въглерода между белите дробове, където става обмяната на газове, и клетките на другите органи.

Трябва също да се прави разлика между повишени стойности на хемоглобина и повишен брой червени кръвни клетки. Това е така, защото не всяка клетка носи еднакво количество от този протеин.

Нормалните стойности на хемоглобин варират в зависимост от пола и възрастта. Така например при мъжете, за норма се смята Hb в границите 135–160 г/л, при жените за норма се счита 120–140 г/л, при деца на възраст 16–18 години е средно 110–160 г/л. Трябва да се знае, че различните лаборатории работят с малки разлики в референтните стойности.

Повишени нива на хемоглобина се наблюдават при различни заболявания. Така например това състояние е налице, когато хронично при даденият човек има ниски нива на кислород поради проблеми със сърцето или белодробна дисфункция.

Наблюдава се и при аномалии на костния мозък или някаква чревна непроходимост. Ако територията на която живеем е на голяма надморска височина червените кръвни клетки се увеличават, за да могат да компенсират разреденият въздух и от там намаленият приток на кислород.

Какво да правим при висок хемоглобин

При пушачите хемоглобинът е често повишен, както и при прием на някои лекарства, в това число и хормоналните препарати. При спортисти също се наблюдава повишен хемоглобин, ако те злоупотребяват с препарата Епоген, чиято цел е по химичен път да повиши нивото на червени кръвни клетки, и от там и на кислорода в тялото – допинг.

Такива повишени стойности се наблюдават още при рак на бъбреците и белите дробове, различни болести на сърце и бял дроб, при дехидратация и други.

Понеже повишеният хемоглобин довежда и до сгъстяване на кръвта е желателно да се започне диета, която да снижи нивата. Препоръчва се прием на соеви храни и бобови растения, риба.

В тези случаи е редно да се избягва приемът на мазни храни, заради опасността от развитието на атеросклероза (стеснение на кръвоносните стени) и меса богати на червени кръвни клетки (черен дроб например).

Във всички случаи не е желателен приемът на витамини, понеже те също повишават хемоглобина, а е важно да се консултирате с лекар, за да може той да назначи адекватна терапия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
50
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
пламен
пламен
20.04.2015 11:07
Направих изследване и хемоглобина беше 169!!Пушач съм,а и приемах по това времи витамин В комплекс!За пушенето ясно,витамин В има ли и той някакво влияние!Благодаря!
11
4