За да се предпазим от грипни състояния, трябва да поддържаме имунитета си силен. В случай, че вече сте се разболели, трябва да се вземат по-сериозни мерки.
Изключително важно е да не подценявате състоянието си – грипът не е безопасен и е задължително да посетите лекар.
Не мислете, че веднъж преболедували грипен вирус, сте защитени от него. Много е важно още да се храните пълноценно, докато сте болни. Ето и кои са петте храни, които задължително трябва да консумирате по време на боледуването:
Чесън – вярно е, че е доста ароматен и не на всеки понася неговото ухание, но пък е едно от най-добрите средства за преборване на грипа. В него има антиоксиданти, които се борят с враговете на имунната система.
Пчелен мед – когато хапвате от сладкия продукт, задържайте го в устата си, докато не се разтопи сам. Медът има противовъзпалително действие – ще успокои лигавицата на устата и гърлото, ще помогне за изчистването на кашлицата.
Разбира се, медът е по-подходящ за добавяне в билковия чай – имайте предвид, че не е хубаво да го слагате, докато водата е още вряла, тъй като той губи лечебните си качества във вода по-гореща от 37 градуса.
Лимони – киселият плод е чудесен помощник при настинка, грип. Можете да добавите в чая парче лимон или да се опитате да хапнете от него.
Ако ви е прекалено кисело, добавете му малко мед. Лимоните заедно с чесъна за задължителна компания, когато става въпрос за лечението на грипно състояние.
Не пропускайте и другите полезни плодове – ябълките, които са богати на витамин С, както и грейпфрутът, който пък е пълен с флавоноиди, които помагат на имунната система.
Орехи – изключително богати на витамини, минерали, протеини, фибри. Не забравяйте, че при кашлица не са особено подходящи – ще дразнят гърлото ви допълнително.
Супа, чай, бульон – топлите напитки ще помогнат на организма да се отърве от вирусите, които са се настанили в него. Билковите чайове трябва да се пият по няколко пъти на ден – бъз, мента, ехинацея, евкалипт, мащерка, липа и др.