Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Пет храни, подобряващи паметта

Пет храни, подобряващи паметта

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
53912
Храни за подобряване на паметта

За да функционира нормално нашето тяло, то се нуждае от балансирано хранене. Това важи и за пълната активност на мозъчните клетки, които са неизменна част от нашия организъм.

Тези пет храни засилват паметта, повишават настроението и дори подобряват концентрацията. Вижте какво да ядете за добра памет!

Розмарин

Розмаринът е богат източник на антиоксиданти и карнозна киселина, разширяващ мозъчната съдова тъкан. Проучванията показват, че дори и аромата на розмарин може да подобри паметта.

Тлъста риба

За добра памет яжте херинга

Омега-3 киселините се намират в сьомгата, скумрията и херинга, които намаляват холестерола и имат благоприятен ефект върху мозъчните съдове. Рибата съдържа и йод, който подобрява работата на мозъка.

Броколи

Отличен източник на витамин К и магнезий, които подобряват мозъчната функция. Съдържа още бор, липсата на който води до намаляване на мозъчната активност.

Моркови

Морковите забавят стареенето на организма, включително и мозъка. Веществото лутеолин, съдържащо се в морковите, помага за борбата с преждевременната смърт на клетките, отговорни за паметта.

Орехите за полезна храна за мозъка и паметта

Орехи

На практика всички тези продукти съдържат активното вещество- лутеолин. Той намалява възпалението в мозъка, причинено от възрастта и отрицателните външни фактори. Орехите са сред най-полезните храни за добра памет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest