Рискът от мозъчен удар спада с 40 на 100, ако на ден изяждаме дори само едно парче плод, посочва се в резултатите от скорошно проучване. Проучването е направено от учени от Университета в Оксфорд и е публикувано на страниците на британското издание Дейли телеграф.
Участие са взели около половин милион души, а проучването е проведено в продължение на седем години. Оказва се, че хората, включващи в своето меню плодове, имат по-малък риск да се пострадат от двата основни вида инсулт – исхемичен и хеморагичен. Освен това при тях по-рядко се срещат и сърдечни заболявания.
За провеждането на проучването специалистите са разделили консумирането на плодове в пет отделни категории – никога, един път месечно, между един и три дни в седмицата, от 4 до 6 дни през седмицата и всеки ден.
Изводът, който учените правят, е, че колкото по-често човек консумира плодове, толкова по-малък е рискът от инсулт. Освен това тези, които ежедневно си хапват плод, имат с 15 на сто по-малка опасност да се разболеят и от сърдечно-съдови болести, за разлика от онези, които никога не се сещат да си хапнат плодове.
Случаите с хеморагичен инсулт намаляват с 40 % при хората, които ежедневно консумират плодове, а тези на исхемичен инсулт - с почти 25 %. Проучването показва още, че онези, които ежедневно консумират плодове, нямат проблеми с високо кръвно налягане, за разлика от останалите хора, при които плодовете не присъстват често на трапезата.
В изследването не се посочва какво е количеството, което са приемали участниците за ден, но средният прием при хората, които са похапвали плодове всеки ден е 1.5 порции.
В седем годишния период на проучването са регистрирани 19 689 инсулта и 19 300 случая на някакво сърдечно-съдово заболяване.
Според друго американско проучване, ако изяждаме по 200 г плодове на ден, можем да намалим опасността от инсулт с 32 на сто.
Ако пък се доверим на плодовете и похапваме 200 г от тях, рискът спада с 11 %. Учените са направили анализ на двадесет проучвания, правени в последните 19 години, които са изследвали връзката между консумацията на плодове и зеленчуци и инсулта.