Ако сте почитатели на кафето, рискът да се разболеете от Паркинсон, е по-малък. Консумацията на една от най-популярните напитки в света може да намали значително опасността от болестта, показва ново изследване.
Редовното консумиране на кафе, около две-три чаши на ден, понижава риска от развиването на болестта с една четвърт.
Паркинсовата болест се характеризира с деградирането на нервните клетки в частта на мозъка, които контролираща дейността на мускулите. Засега за медицината причините за възникването на заболяването са неизвестни. Няма и лек срещу него.
В началото на болестта симптомите винаги са видими- провличане на единия крак или изтръпване на крайник, проблеми с равновесието, затруднен говор. Паркинсон може да засегне или едната, или и двете половини на тялото.
При последното изследване на учените от университета в Порто, Португалия бил направен преглед на 26 предишни изследвания по темата.
Резултатите показали, че пиещите кафе намаляват опасността от развитие на Паркинсон с 25%. При жените, пиещи кафе обаче понижението е само с 14%.
Също така учените установили пряка връзка между количеството изпито кафе и предпазния ефект от него. Понижаването на опасността с 1/4 се наблюдава само при хората, които пият по две-три чаши на ден.
Друго изследване, резултатите от което бяха обявени преди месец, гласеше, че пиенето на кафе може да предпази от развитието на Алцхаймер.