Скорошно изследване показа, че приемът на фолиева киселина рязко намалява риска от инсулт. Данните бяха публикувани на страниците на авторитетното медицинско списание JAMA.
Ако медикаментът се приема с лекарства за лечение на хипертония, намалява кръвното налягане при възрастните хора. Знае се, че хипертонията е един от факторите, оказващи влияние за получаване на инсулт. Според данни, предоставени от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, 80 процента от инсултите са сред хора с високо кръвно налягане.
Положителният ефект на фолиевата киселина е открит случайно. При изследване, в което се е търсила връзката между приема на фолиевата киселина и сърдечно-съдовите заболявания, учени откриват, че витаминът може да бъде ефективен и за понижаване на риска от инсулт. Но не е имало проучване, което да бъде фокусирано изцяло върху тази връзка, подчертават авторите.
Те са провели своето изследване сред повече от двадесет хиляди доброволци в Китай. Участниците били на възраст между 45 и 75 години. Изследователският екип е решил да разбере връзката между пиенето на фолиева киселина като добавка и инсулта. Типично за участници в изследването е, че всички са страдали от хипертония, но никой не е имал анамнеза за инсулт или сърдечен пристъп.
За да вземат базисен модел, на всичките доброволци е измерено нивото на фолиева киселина в организма. Оценени са също така и вариациите на MTHFR C677T - CC, CT или TT, които могат да повлияят на нивата на фолиевата киселина.
Изследването е продължило пет години в периода 2008 – 2013 година. Участниците били разделени на две групи. Едната приемала по 10 мг еналаприл – медикамент за лечение на хипертония, в комбинация с 8 мг фолиева киселина ежедневно. Останалите участници приемали само по една доза от 10 мг от медикамента, понижаващ кръвното налягане.
Резултатите показали, че едва 2 процента от групата, приемала двата медикамента, са получили инсулт, докато при другата група процентът е бил много по-висок. В края на изследването учените изчислили, че приемът на фолиева киселина намалява риска от сърдечно заболяване с 21 процента.