Често хората се поддават на изкушенията в кулинарията, оправдавайки неустоимото си желание да съгрешат с нещо много вкусно и калорично.
Оказва се обаче, че тези дразнители могат да бъдат потиснати, като накараме собствения ни мозък да заучи да харесва и предпочита здравословните храни.
В едно ново проучване участвали хора, подложени на диета за период от 6 месеца. Изследователите наблюдавали как мозъкът реагира на две групи храни, едните от които по-калорични и нездравословни. Начинът на изследване бил с помощта на мозъчни сканирания.
Ние не се раждаме влюбени в пържените картофи или с неприязън към пълнозърнестите храни например, казва водещият автор на проучването Сюзън Робъртс. И нещото, към което се стремят тя и екипът ѝ, е да разберат могат ли импулсите, които карат човек да се пристрастява към вредната храна, да се подменят и мозъкът да се програмира, така че той сам да отхвърля вредната храна.
Резултатите посочват, че това е възможно. Наричайки мозъка пластична структура, учените смятат, че той може да бъде заучен да предпочита полезната храна.
Екипът на Проф. Робъртс изследвал мозъчните центрове на 13 мъже и жени с наднормено тегло. Осем от доброволците били включени в 6 месечна програма за отслабване, а останалите 5 били контролната група.
На всички участници е бил направен скенер на мозъка в началото и в края на проучването – посредством функционален магнитен резонанс. По този начин те са имали възможността да наблюдават активността в центрове на мозъка, отговарящи за обучението и пристрастяването.
Към края на изследването групата, подложена на диета, показала много добри резултати със загуба на близо 6 килограма. Също така от резонанса станало ясно, че чувствата на удовлетвореност са били доста по-високи при вида на нискокалоричната храна, за разлика от по-калоричната такава. Те са започнали да изпитват по-голямо чувство на възнаграждение, когато се хранят с полезни продукти, за разлика от началото на диетата.
Специалистите обясняват, че целта на програмата за отслабване била да се промени начинът, по който хората реагират на различни храни; да се променят предпочитанията към по-здравословната храна, без да се налага стомашен байпас например.
И разсъждавайки върху резултатите, учените смятат, че обучението за консумиране на храни, богати на фибри, и такива с нисък гликемичен индекс доста е помогнало на участниците.