Ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Нов лек срещу вируса на Ебола

Нов лек срещу вируса на Ебола

МаринаМарина
Джедай
4687
Ебола

Заболяването ебола се причинява от вирус, наречен еболавирус. Той се пренася както от хората, така и от бозайниците, а заразяването става чрез контакт с кръв или течности от болния човек или животно.

Ново изследване обаче предполага тютюневите растения като средство за справяне с вируса на ебола.

В света на медицината тютюнът и неговите отражения върху здравето се свързват с причиняването на злокачествени заболявания, емфизем и сърдечни болести.

За възможността тютюневите растения да са от полза за здравословното състояние на човека е имало и предишни проучвания, които до момента не са били достатъчно изчерпателни и надеждни. Но сега ситуацията може да се промени чрез създаването на лекарствен препарат за лечението на ебола. До момента вирусът е взел над 4000 жертви.

Фармацевтична компания в Оуенсбъроу, град в Кентъки, САЩ е една от първите такива, започнали разработването на Zmapp серум, получен от преработката на тютюневи растения.

Тютюн

Те могат да продуцират антитела за много по-кратко време, което не коства много финансови разходи, твърдят специалисти.

Процесът на производството на този жизненоважен серум се осъществява чрез клониране на ген и вкарването му във вируса. След това този заразен ген се инжектира в тютюневото растение, където той се размножава в листата.

Преимуществото според експертите е, че всяко тютюневото растение може да произвежда достатъчно много антитела за десетки дози лекарствени препарати. Растенията също така лесно се отглеждат в контролирана среда (например в оранжерии), което допълнително улеснява постигането на крайната цел.

От 2007 г. насам компанията използва роднина на тютюна, наречена Никотиана бентамиана. С нейна помощ се стига до разработването на ваксини за холера, както и до тези, които са с цел превенция на рак на маточната шийка.

През август фармацевтична компания в Оуенсбъроу обявява, че е получила 14.7 милиона долара финансиране, за да произведе гел от натрошени тютюневи листа, която да предотвратява предаването на ХИВ инфекцията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest