Български сладкар приготвя бонбони, чиято консумация неутрализира неприятната миризма и кара тялото да излъчва аромат на рози. Революционното в този парфюм е, че той може да се хапва.
Създателят на ароматизиращите бонбони е Венцислав Пейчев от Асеновград, който е собственик на сладкарска фабрика. По негови думи парфюмът за хапване ще кара тялото да излъчва приятна миризма часове наред, като ефектът от бонбоните зависи от теглото на човек и изяденото количество сладкиши.
Дъвчащите бонбони без захар са приготвени след изследване на японски учени, които открили, че розовото масло съдържа компонент, който тялото не може да разгражда, а отделя под формата миризма – точно като ефекта от консумацията на чесън.
Всеки бонбон на Пейчев съдържа три милиграма богато на гераниол розово или лавандулова масло, като това количество може да се отделя 6 часа от тяло, тежащо не повече от 65 килограма.
По-пълните хора трябва да хапват между два и четири пъти повече бонбони, за да отделят миризма на рози от тялото си за същия период от време.
В създаването на бонбоните е помогнал и Димитър Хаджикинов, който е преподавател Пловдивския университет по хранителни технологии.
Химикът Джордж Прети от центъра Монел във Филаделфия обаче заявява пред Франс прес, че е трудно да се оцени ефекта от подобни бонбони, тъй като създателите им рядко представят клинични и аналитични данни за техния ефект.
Със своите новаторски бонбони българският сладкар спечели бронзов медал на Изложението за изобретения в Женева през 2011 година. Венцислав Пейчев беше отличен и с награда за техническа иновация на хранителното изложение СИАЛ в Париж миналата есен.
Парфюмиращите бонбони вече се предлагат в Амазон с цена за един пакет от 5.98 долара и се радват на голям интерес от пазарите в САЩ, Западна Европа и Азия.
За миналата година фабриката на сладкаря от Асеновград, в която работят 40 души, е произвела 500 тона сладки и е реализира оборот от 2 милиона евро.