Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»Причини да започнете да тренирате аеробика

Причини да започнете да тренирате аеробика

МаринаМарина
Джедай
4687
Аеробика

Терминът аеробика е използван за първи път в книгата на Д-р Кенет Купър в средата на миналия век. Там той описва различни упражнения, които са в помощ на човека за укрепване на сърдечно–съдовата система.

Думата аеробен означава с кислород. Така аеробиката се явява тренировка именно на сърдечно-съдовата система - сърцето става по-здраво, а човек - по-издръжлив на физически натоварвания.

Аеробните упражнения са физически натоварващи, при които се използват мускулите на ръцете, краката, бедрата. По този начин се заздравява и извайва тялото на човека.

Към аеробиката спадат различни видове упражнения като бягане, колоездене, гребане, плуване и други.

Предимствата от тях могат да бъдат класифицирани в няколко категории. Аеробните упражнения увеличават здравето на сърдечно-съдовата система и поддържат тялото в добра форма, изгаряйки много мазнини.

Аеробни упражнения

В помощ са и за хората с повишено артериално налягане и високи нива на лошия холестерол. Не бива да се пропуска и фактът, че здравото тяло се свързва и със здрав дух. Тренировката по аеробика подобрява психическото състояние и държи човек далече от депресиите, стреса и тревожността.

Аеробните упражнения укрепват имунната система, намалява риска от развитие на рак на гърдата при жените, както и укрепват костите и ставите.

Благодарение на способността им да регулират телесното тегло се намалява и рискът от развитието на неинсулинозависимия диабет тип 2 и затлъстяване.

За да са наистина 100-процентови ползите от аеробиката, трябва да изберете подходящата за Вас - тази, която ще се вписва в ежедневието, ще Ви разтоварва и ще се отразява благоприятно.

Още по-добри резултати има аеробиката в съчетание с някой друг вид спорт - каране на колело и плуване например. Започнете упражненията 3 до 4 пъти в седмицата за по 10 – 15 минути. И когато влезете в ритъм, увеличете времето на тренировката до към 20 – 30 минути, и отново до 4 пъти седмично.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest