Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Как да се храним при разширени вени

Как да се храним при разширени вени

МаринаМарина
Джедай
468
Авокадо

Появата на разширените вени може да се дължи на различни причини. Такива са наследствеността, вродена предразположеност, някои професии, при които на човек често се налага да стои прав и за по-дълъг период от време.

Фактори, довеждащи до слабост на съединителната тъкан, са и наднорменото тегло, заседналият начин на живот, както и хормоналните промени у жените, при които разширените вени са по-често срещани.

Поради този широко разпространен проблем сред хората е важно да бъдат взети навременни мерки. Най-лесният начин е похапването на определени храни, които да се борят с варикозата.

Боровинки

Така например боровинките излизат на едно от първите места в класациите на храни, борещи се срещу разширените вени. Благодарение на богатството си от флавоноидни пигменти те заздравяват колагена в тялото, коригират увредените протеини в стените на кръвоносните съдове и така насърчават общото здраве на съдовата система. Те са и добър източник на фибри, както и на Витамин Е.

Боровинки

Авокадо

Авокадото, от своя страна, е много богато на витамин С и Е, изключително важни за съдовете. Той е с висока концентрация на глутатион, предпазвайки сърцето, артериите и вените от увреждане.

Джинджифил

Човек може да се довери и на джинджифила при борбата с разширените вени. Това е поредният лесен и биологично чист продукт за справяне с проблема. Той подобрява кръвообращението. Достъпен на пазара през цялата година.

Кресон

Кресонът е известен още от древността с ползите, които носи за здравето на хората. Растението от години помага на човека в борбата с разширените вени и е много подходящ за добавка към салати, сандвичи, дори и картофи.

Кресон

Розмарин

Друга подправка, която ще овкуси ястието и ще Ви помогне при разширените вени, е розмаринът. Той стимулира кръвообращението и защитава клетките от вредните свободни радикали. Съдържа още урсолова киселина, известна със своите антиоксидантни, антимикробни, противовъзпалителни и противоракови свойства. Също стимулира здравината и укрепва стените на капилярите.

Цвекло, аспержи, елда

Към храните, ценни за хората с варикоза, са и цвеклото, аспержите и елдата.

Цвеклото съдържа фитохимичното съединение бетацианин, който се явява естествена защита на съдовете. Аспержите, от своя страна, са страхотен зеленчук, който заздравява съдовата стена. Елдата е богата на протеини, както и на жизнено важни аминокиселини и предпазва от болести на кръвоносните съдове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest