Появата на разширените вени може да се дължи на различни причини. Такива са наследствеността, вродена предразположеност, някои професии, при които на човек често се налага да стои прав и за по-дълъг период от време.
Фактори, довеждащи до слабост на съединителната тъкан, са и наднорменото тегло, заседналият начин на живот, както и хормоналните промени у жените, при които разширените вени са по-често срещани.
Поради този широко разпространен проблем сред хората е важно да бъдат взети навременни мерки. Най-лесният начин е похапването на определени храни, които да се борят с варикозата.
Боровинки
Така например боровинките излизат на едно от първите места в класациите на храни, борещи се срещу разширените вени. Благодарение на богатството си от флавоноидни пигменти те заздравяват колагена в тялото, коригират увредените протеини в стените на кръвоносните съдове и така насърчават общото здраве на съдовата система. Те са и добър източник на фибри, както и на Витамин Е.
Авокадо
Авокадото, от своя страна, е много богато на витамин С и Е, изключително важни за съдовете. Той е с висока концентрация на глутатион, предпазвайки сърцето, артериите и вените от увреждане.
Джинджифил
Човек може да се довери и на джинджифила при борбата с разширените вени. Това е поредният лесен и биологично чист продукт за справяне с проблема. Той подобрява кръвообращението. Достъпен на пазара през цялата година.
Кресон
Кресонът е известен още от древността с ползите, които носи за здравето на хората. Растението от години помага на човека в борбата с разширените вени и е много подходящ за добавка към салати, сандвичи, дори и картофи.
Розмарин
Друга подправка, която ще овкуси ястието и ще Ви помогне при разширените вени, е розмаринът. Той стимулира кръвообращението и защитава клетките от вредните свободни радикали. Съдържа още урсолова киселина, известна със своите антиоксидантни, антимикробни, противовъзпалителни и противоракови свойства. Също стимулира здравината и укрепва стените на капилярите.
Цвекло, аспержи, елда
Към храните, ценни за хората с варикоза, са и цвеклото, аспержите и елдата.
Цвеклото съдържа фитохимичното съединение бетацианин, който се явява естествена защита на съдовете. Аспержите, от своя страна, са страхотен зеленчук, който заздравява съдовата стена. Елдата е богата на протеини, както и на жизнено важни аминокиселини и предпазва от болести на кръвоносните съдове.