Жлъчни заболявания

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
944522k
Жлъчни заболявания

Жлъчният мехур представлява малка удължена торбичка, която се намира в жлъчната ямка на черния дроб. Жлъчката е резервоарът, в който се натрупва изработената от черния дроб жлъч. Жлъчните заболявания много често настъпват в резултат на неправилно хранене, а лечението им в голяма част от случаите се изразява в отстраняване на мехура.

Видове жлъчни заболявания

Жлъчни камъни – заболяване, което се характеризира с образуването на камъни в жлъчния мехур или жлъчните пътища. Познато е още като холетиаза. Заболяването се среща по-често при хора, които консумират повече месни храни, отколото при вегетарианците. Наблюдава се четири пъти по-често при жените и най-вече при онези, които страдат от наднормено тегло. Различни са причините за възникване за образуване на жлъчни камъни – консумация на храни, богати на холестерол, ендокринни заболявания, хроничните възпаления в областта на жлъчния мехур, дискинезия и др.

Холецистит – представлява остро или хронично възпаление на стената на жлъчния мехур. В по-голямата част от случаите холециститът е резултат от запушване с камък на жлъчния мехур или наличие на тумор.

Дискинезия – това е много често заболяване на жлъчния мехур, което се изразява в прегъване на мехура. Жлъчният мехур съхранява жлъчка, образуваща се в черния дроб. Тя достига до тънките черва, където влиза в храносмилателните процеси, но за да достигне до там, тя трябва да премине през общия жлъчен канал. Ако не може да се отдели от жлъчния мехур или не успее да премине през жлъчния мехур, тя се връща обратно и предизвиква дискинезия.

Рак на жлъчния мехур – това е сериозно заболяване, което обхваща дъното на жлъчния мехур или шийката на мехура. Във втория случай много бързо метастазира в черния дроб и жлъчните пътища. Ракът на жлъчния мехур в 70% от случаите се развива на базата на предшествуващи жлъчни камъни.

Симптоми при жлъчни заболявания

Жлъчните заболявания са с различен характер, поради което симптомите при всяко едно могат да имат определени разлики. При наличие на жлъчни камъни в много от случаите може да няма проява на симптоми. Жлъчната криза е най-честата проява.

Тя настъпва в нощните часове, а болният се събужда от много силна болка в стомаха, гадене и повръщане. Болката се локализира в областта на дясното подребрие, като в първите моменти е тъпа, но много бързо придобива рязък характер. Възможно е да стане непоносима. Жлъчната криза може да е съпроводена с повръщане, студена пот и втрисания.

Най-често срещаните симптоми при холецистита се изразяват в силна и постоянна болка в горната дясна част на корема, изпотяване, гадене, повръщане, повишена чувствителност на корема при натиск, втрисане. Обикновено симптомите при холецистита се появяват след обилно хранене, особено с мазни храни.

Най-острият симптом при дискинезията отново се изразява в остра болка в областта на дясното подребрие, както и периодично крампи в същата област. Има много болни, които не проявяват никакви симптоми, докато при други може да е налице само усещане за дискомфорт или тъпа болка. Рядко се наблюдават гадене и повръщане.

Симптомите при рака на жлъчния мехур включват липса на апетит, жълтеница, която прогресивно започва да се засилва. Болните бързо отслабват. Прогнозите при рака на жлъчния мехур са лоши.

Диагностициране на жлъчни заболявания

Диагностицирането на жлъчните заболявания се извършва чрез пълни прегледи, назначаване на ехография на коремните органи и кръвни изследвания. В някои случаи се налага допълните

Диетичен режим

изследвания като рентгенография и компютърна томография.

Лечение на жлъчни заболявания

Подходът в лечението на жлъчните заболявания е различен – възможно е да се лекуват с консервативно лечение, но може да се наложи и операция. Леките прояви на жлъчните камъни се успокояват с почивка на легло и прилагане на топлина в областта на дясното подребрие. По-тежките случаи може да наложат отстраняване на жлъчката.

Холециститът се лекува чрез прилагане на общи терапевтични мерки, които включват вливане на течности, назначаване на антибиотици и обезболяващи средства. Острият холецистит много често отшумява за дни. При хроничната форма на холецистита оперативното отстраняване на жлъчния мехур е почти задължително.

Лечението на дискинезия се изразява в спазване на диетичен режим – ограничаване на приетите мазнини, пържени храни, яйца, кафе и шоколад. Тук също много често се налага отстраняване на жлъчния мехур, което може да стане с лапароскопия – безкръвна операция, която значително скъсява времето за възстановяване след интервенцията.

При наличието на рак на жлъчния мехур единственото лечение, което би било ефективно е оперативното. То зависи от стадия, в който е открит туморния процес и степента на разрушаване на околните тъкани. Отстранява се жлъчния мехур, а лъчетерапията се използва за намаляване на симптомите.

Хранене при жлъчни заболявания

При голяма част от жлъчните заболявания се препоръчва спазване на диетичен режим с ограничаване на приема на месо, пържени и мазни, солени и пикантни храни. Необходимо е да се ограничат пушените храни, концентрираните месни бульони, сладкишите и консервираните продукти.

Газираните напитки и маслото също трябва да се избягват. Ястията трябва да са варени или запечени, менюто трябва да е леко и ненатоварващо. Приемът на храна се извършва на малки порции, не е хубаво да се преяжда.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest