Ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Народната медицина при хрема

Народната медицина при хрема

Хрема
Електрическа пила за пети с ролки
Препоръчано за теб:
Електрическа пила за пети с ролки
20.00 лв.

Хремата е сред първите симптоми на простудните заболявания – в началото тя е водниста и е придружена с постоянно кихане. Това възпаление на лигавицата на носа може да бъде и самостоятелно заболяване – появява се най-често във влажно и студено време.

За лечението на хремата могат да се направят различни народни лекове – широко известна е рецептата с лук, в която няколко капки от него се капват в ноздрите.

Тази процедура е доста неприятна и не всеки е склонен да я приложи. Подобна рецепта е тази с лук и пчелен мед – слагат се равни части мед и сок от лук и се разбърква. От сместа се слагат няколко капки във всяка ноздра.

Далеч по-приятно звучи рецептата с бадемово масло – парче памук се потапя в маслото и се намазват ноздрите. Целта е да се намаже колкото е възможно по-навътре в ноздрите. Процедурата трябва да се повтори няколко пъти на ден.

Могат да се правят и промивки на носа – трябват ви само чаша вода и половин лъжичка сол. Разтворът е чудесно средство за дезинфекция на гърлото и ще попречи на инфекцията да достигне до дихателните пътища, обясняват специалистите.

Инхалации

Освен капки и промивки, могат да се правят и инхалации с билки, но е добре те да се комбинират и с друг лек, тъй като ако хремата е упорита или е симптом на простуда, няма да бъдат достатъчни.

За вътрешен прием направете смес от лимон и хрян – настържете пресен хрян и добавете лимонов сок. Сложете равно количество и от двете съставки. Изяждайте не повече от ½ ч.л. от сместа преди храна.

Имайте предвид, че хрянът е доста лют и сместа ще предизвика сълзене на очите. За онези, които не са фенове на лютото, това ще е истинско мъчение, но пък иначе рецепта е доста ефикасна и облекчава бързо отокът на носната лигавица.

При алергична хрема си направете смес от билките камшик, подъбиче, живовлек, цвят от роза. От всички билки ви трябват по 50 г – разбъркайте добре отделете 2 с.л. от тях, за да ги изсипете в половин литър вряща вода.

Оставете сместа да се кисне за час, а после прецедете и пийте. Отварата се приема преди храна по 75 мл – поне три пъти на ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest