В Япония измислиха бира, която освен че напива жените, може да ги направи по-хубави без да има влияние върху сетивата. Поне така твърдят в рекламата производителите на новото пиво.
Революционната напитка съдържа колаген. Това е новият писък на модата за козметичната индустрия в страната на изгряващото слънце. Всяка бутилка от новата бира съдържа 2 грама колаген и 5 процента алкохол.
Досега обикновено колагенът се добавяше в кремове и понякога в протеинови шейкове, които се пиеха, но имаха отвратителен вкус.
Производителите на новата бира обаче са успели да избегнат това след дългогодишни разработки и се надяват да успеят да добият с изобретението си световна слава. В Япония определено са постигнали огромен успех, тъй като след като са пуснали бирата в продажба, пазарният дял на компанията се е повишил с цели 15 процента.
Колагенът е главният белтък в съединителната тъкан при животните и е най-изобилстващият белтък в бозайниците, съставлявайки 1/4 от всички белтъци. Той е един от дългите фибриларни структурни белтъци, чиито функции се различават доста от тези на глобуларните белтъци като ензимите.
Той е здрав и неразтеглив с голяма издръжливост на опън и е главен компонент на хрущялите, сухожилията и ставните връзки, основен белтъчен компонент е на костите и зъбите. Заедно с мекия кератин, той осигурява здравина и еластичност на кожата и при деградацията му с възрастта се получават бръчки.
Колагенът укрепва кръвоносните съдове и има роля в развитието на тъканите. Той се съдържа в кристална форма в роговицата и лещата на окото. Използва се в козметичната хирургия, например за увеличаване на устните, въпреки че сега по-често вместо него се използва хиалуронова киселина.
В Япония отдавна има традиция да се консумират ястия с прибавен към тях колаген. В далекоизточната страна има специализирани ресторанти, предлагащи храни, богати на колаген, каквито са свинските крака, пилешката кожа и перките от акула.