ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Как се прави сърдечен масаж?

Как се прави сърдечен масаж?

Сърце

Всеки е гледал по телевизията как се прави сърдечен масаж, но с изключение на докторите, малцина са онези, които наистина могат да го практикуват. А за съжаление това е една от онези дейности, които могат да спасят човешки живот и е добре за сърдечния масаж да има по-голяма информираност.

Съществуват два метода за сърдечен масаж, като в медицината те са познати като директен сърдечен масаж и индиректен сърдечен масаж.

Идеята и на двата метода е сърцето да бъде притиснато с цел кръвта от него да може да бъде изтласкана към големите съдове. Така се замества способността на сърцето да изпомпва кръвта, когато то не може само да се справи с тази дейност.

Важно е да се знае, че директен сърдечен масаж, при който се прави разрез на гръдната стена, могат да правят единствено лекарите, защото едно неопитно лице може да застраши живота на пострадалия вместо да му помогне.

При директния сърдечен масаж разрезът се прави между четвърто или пето ляво междуребрие, след което с ръка се обхваща сърцето и с пръсти се притиска с честота 60- 80 пъти на минута.

Тяло

Този процес е сложен и при полеви условия не се практикува, тъй като разрезът може да е прекалено неточен и да бъдат засегнати и други органи или в организма на пострадалия да проникнат различни замърсители.

Индиректният сърдечен масаж е по-практикуван от специалистите, защото крие по-малко рискове. За разлика от директния сърдечен масаж, не се налага отваряне на гръдната кухина, а само точни и правилни движения, които да заместят помпената функция на сърцето.

Долната трета на гръдната кост трябва да бъде притискана в ритъм в посока на гръбначния стълб. Така кръвта от сърцето ще бъде изтласкана към големите съдове на пострадалия.

Ако бъдат счупени повече от две ребра обаче, се изменя и положението на органите, поради което ефективността на индиректния сърдечен масаж не винаги е успешна.

Когато гледате как някой прави сърдечен масаж на живо, може да Ви се стори лесна работа, но не се лъжете. Техниката не е толкова проста и за да свърши операцията по спасяването на пострадалите успешно, трябва стриктно да бъде спазвана технологията на сърдечния масаж.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest