ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Страничните ефекти от приема на ибупрофен

Страничните ефекти от приема на ибупрофен

Пиене на хапчета
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
Виж ››

Ибупрофенът е средство, производно на пропионовата киселина, което действа ефективно срещу болка от почти всякакъв вид. Изписва се за понижаване на температурата, за зъбобол, болки в ушите, възпаление на гърлото, навяхвания и всякакви други болки, включително и при случаите на ревматоидни болки.

Той принадлежи към нестероидните противовъзпалителни лекарствени средства, като може би е най-известен като лекарството Нурофен, чиято основна съставка се явява.

Както всички други лекарствени препарати, така и ибупрофенът има някои странични ефекти, но те се свързват предимно с предозирането на медикамента или с приемането му повече време, отколкото е посъветвал лекуващият лекар.

Голяма част от страничните ефекти на ибупрофена се свързват с тези, които са характерни за всички останали лекарства от групата на нестероидните противовъзпалителни лекарствени продукти, наричани за кратко НСПВС, но трябва да се има предвид, че те не са често срещани. Ето какво е важно да знаете ако приемате ибупрофен:

Отпадналост

Винаги спазвайте инструкциите на лекуващия Ви лекар. Нежеланите странични ефекти от приема му се свързват именно при предозиране и при по-продължително лечение с препарата.

Към страничните ефекти, които би могъл да има ибупрофенът, се числят сърдечните инциденти, познати като миокарден инфаркт или инсултите. Отново тук огромна роля има количеството от приемания продукт.

Ако приемате ибупрофен по няколко пъти на ден за сваляне на температурата, но не забележите никакъв ефект, веднага спрете приема му и се насочете към друг лекарствен продукт, несъдържащ ибупрофен.

Приемът на ибупрофен трбява да става под наблюдение ако страдате от стомашна язва, астма, уртикария, ринит или алергия към препарати от групата на НСПВС.

Внимателно трябва да бъдат приемани препарати, съдържащи ибупрофен и от хора, оплакващи се от кървене от стомашно-чревния тракт, заболявания, свързани с намален имунитет, бъбречна и сърдечна недостатъчност.

Веднага спрете приема на ибупрофен и се консултирайте с Вашия лекар ако усетите болки в стомаха, затруднено дишане, хрипове, нарушено храносмилане или поява на киселини, главоболие, влошаване на колит и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest