ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Опасен ли е намаленият пулс?

Опасен ли е намаленият пулс?

Проверка на пулса
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Много хора страдат от различни смущения при работата на сърцето. То е деликатен орган и трябва да подхождате много внимателно при появата на проблеми във функционирането му. Такъв проблем е и намаляването на пулса.

Ако имате намален пулс, веднага трябва да се консултирате с лекар. Специалистите препоръчват да не правите сами опити да се лекувате, за да не влошите състоянието си. Все пак е добре да сте запознати с различните причинители на намален пулс и степента на риск за здравето, която те носят.

Невинаги намаленият пулс е опасен. С възрастта сърдечният ритъм се забавя, така че при старите хора намаленият пулс е обичаен. Втората половина на бременността също се характеризира с намаляване на пулса.

По време на сън пулсът намалява, което е нормален физиологичен процес. Забавяне на пулса се отчита и по време на почивка след натоварена дейност, или ако на човек му е студено.

По-особено внимание трябва да се обърне на намаления пулс, когато приемате лекарства. Някои медикаменти водят до забавяне на пулса. Такива са упойките, успокоителните и различните опиати, изписвани при различни нервни заболявания, бетаблокерите.

пулс

Намаленият пулс е опасен, когато е симптом на заболяване. Затова трябва да се допитате до здравен специалист. Сред заболяванията, които се характеризират с намаляване на пулса, са миокардит, миокардиосклероза, язва и чревни проблеми, някои ендокринни и бъбречни заболявания, натравяне с гъби и други хранителни отравяния, вирусни инфекции.

Нормалният сърдечен ритъм е между 60 и 80 удара в минута. Той се нарича синусов, а забавянето – брадикардия. Умереното забавяне е между 50 и 60 удара в минута. Значително забавяне има при сърдечен ритъм под 50 удара в минута. Когато честотата е под 35 удара в минута, се говори за критично забавяне.

При умереното забавяне на пулса няма оплаквания и за него може да се каже, че не е опасно. При значителното намаляване на пулса се появяват главоболие, световъртеж, сънливост, отпадналост. Критичното води до чести прилошавания със загуба на съзнание и припадъци.

Във всички случаи консултацията с лекар е задължителна, защото само специалистите могат да определят дали намаленият пулс е опасен, или се дължи на естественото състояние на организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest