Топлите храни са по-предпочитани за консумация през студените месеци, а освен на топли и вкусни през зимата хората се спират и на по-витаминозни продукти, с които да засилят имунитета си.
Съобразявайки се с тези фактори от платформата за поръчки на храна foodpanda са съставили класация на десетте най-обичани ястия през зимните месеци.
1. Супа – най-предпочитаното и най-приготвянето ястие през зимата. Като фаворит е пилешката супа, следвана от боб чорбата;
2. Печени свински ребра – свинските ребърца редовно се хапват, когато навън е студено, заради което се нареждат на второ място в класацията;
3. Свински пържоли – крехките свински пържоли са любими не на един или двама, особено когато са в комбинация с вино;
4. Задушени картофи с копър и чесън – картофите се консумират в големи количества както през лятото, така и през зимата, но през по-студените месеци са предпочитани в задушен вариант с копър и чесън;
5. Свинско със зеле – киселото зеле е любимо за българите, а през зимата най-често го приготвят със свинско месо;
6. Сарми – зелевите и лозови сарми са традиционни за българската национална кухня, като редовно се хапват през зимата, а освен с месо могат да се приготвят и постни;
7. Туршии – трудно се намират пресните зеленчуци през зимата, но българската традиция се е погрижила да се снабдяваме с витамини, като хапваме по-често туршии;
8. Качамак – българското ястие може да се приготвя по различни начини, но най-любимия вариант е със сирене, кашкавал и масло;
9. Кавърма – турското ястие, което е залегнало и в родната кулинария, често се приготвя през зимата с месо, зеленчуци и печено в гювеч;
10. Кървавица – консумира се печена или варена, но най-вече през зимата.