През втората половина на декември непрекъснато се говори за духа на Коледа и магията на Коледа. И макар че по това време на годината хората правят скъпи коледни подаръци, необмислени покупки и пътешествия, които на практика не могат да си позволят, всички те се чувстват щастливи и имат доста приповдигнато настроение.
Този парадокс дълго време озадачаваше психолозите, но съвсем скоро те откриха на какво точно се дължи. Оказва се, че приповдигнатото коледно настроение няма нищо общо с магия, а се дължи на различни уникални съставки в коледните подправки, които действат като антидепресанти.
Бабите ни са били напълно прави, когато са ни казвали, че Коледа не е празник, ако в дома не замирише на домашно приготвени меденки, сочна баклава, зимен тиквеник или традиционните за някои страни джинджифилови сладки.
Домашно приготвените коледни деликатеси и сладкиши са не просто невероятно вкусни, но и имат свойството да повишават настроението ни. Това се дължи на съдържащите се в тях подправки като канела, мускатово орехче, джинджифил, роза, кардамон и карамфил.
При готовите пакетирани храни тези коледни подправки са вложени в доста по-малки количества, поради което те нямат този невероятен ефект върху настроението ни.
Но ефектът върху настроението ни не се дължи само на тези вещества в коледните подправки, а и на асоциацията, която правим с тях. За повечето от нас миризмата на канела или на индийско орехче е тясно свързана с щастливи дни от детството, семейното щастие край коледната трапеза и уюта на бащиния дом.
Коледна подправка номер едно на всички времена си остава мускатовото орехче, което не може да се сравни с нищо друго. То дължи мускусния си аромат на една уникална съставка - миристицин, която оказва приповдигащ ефект върху настроението.
Именно тя е причината векове наред да се води кървава война за монопола върху доставките в Европа на мускатово орехче, което нашите домакини познават под наименованието индийско орехче.
Положителен ефект върху настроението ни оказват още канелата (истинската цейлонска канела) кардамонът, карамфилът и розовото масло.
Заредете дома си с енергия с цитрусови и коледни аромати, както и аромати на смолата на иглолистни растения. През последните години боровата смола придоби славата на панацея за много болести. Положително влияе върху настроението и ароматът на тамян.