Руснаците са вярващ народ, поради което почти всички местни жители спазват постите и наблягат на зеленчуковите ястия. А разнообразието от продукти, които се използват, е наистина огромно. Особено популярни обаче са тиквичките, тъй като се приготвят доста по-бързо от картофите и останалите зеленчуци. Ето защо Ви предлагаме 3 традиционни руски рецепти с тиквички:
Тиганици от тиквички със сметана
Необходими продукти: 500 г тиквички, 30 г брашно, 60 г олио, 2 яйца, 2 ч.ч. заквасена сметана, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Тиквичките се обелват, премахва се семето им и се рендосват. Към тях се добавят разбитите със сол и черен пипер яйца и всичко се разбърква. С голяма лъжица се сипва от тиквената смес в сгорещеното олио и тиганиците се изпържват до златисто от двете страни. Поднасят се с няколко лъжици сметана.
Панирани тиквички
![Панирани тиквички](/files/lib/600x350/fried-zucchini.webp)
Необходими продукти: 3 тиквички, 4 с.л. брашно, 3 яйца, 1 ч.ч. мляко, 100 мл олио, 1 ч.л. масло, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Тиквичките се обелват и се нарязват на колелца. От брашното, разбитите яйца, млякото и маслото се прави хомогенна смес, която се подправя със сол и черен пипер. В нея се потапят тиквените колелца и се слагат да се пържат в силно сгорещеното олио. Поднасят се със сметана или с млечен сос. Невероятно вкусна рецепта с тиквички!
Тиквички, пълени с ряпа
![Пълнени тиквички](/files/lib/600x350/stuffed-zucchini-mozzarella.webp)
Необходими продукти: 3 тиквички, 2 репи, 2 глави лук, 2 жълтъка, 100 г масло, няколко стръка пресен магданоз, 200 мл сметана или сметанов сос
Начин на приготвяне: Тиквичките се обелват и се нарязват по дължина. Издълбават се, за да могат да бъдат напълнени, като месестата им част, заедно с предварително сварените репи, се рендосва. Тази смес и нарязаният на ситно лук се запържват в маслото и към тях се добавят жълтъците. Всичко се разбърква добре, подправя се със сол и черен пипер и с така приготвената плънка се пълнят предварително бланшираните тиквички. Пекат се в предварително загрята на 220 градуса фурна до пълната им готовност. Поднасят се готовите пълнени тиквички със сметана или сметанов сос и поръсени с магданоз.