Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Грижа за фаянсовите и порцелановите съдове

Грижа за фаянсовите и порцелановите съдове

Порцеланови съдове

Така както всяко домакинство разполага със стъклени или кристални чаши, чинии и други домакински прибори, така са се наложили в ежедневието ни и порцелановите и фаянсовите съдове. Независимо дали става въпрос за обикновени чинии или чаши или за истински произведения на изкуството, порцелановите и фаянсовите съдове присъстват неизменно в нашето ежедневие и като всяка наша вещ изискват определени грижи.

За съжаление, не е достатъчно единствено да измивате тези прибори след използването им, защото с времето те загубват своя блясък. Освен това има някои основни правила, които трябва да спазвате при употребата и грижата за порцеланови и фаянсови съдове.

Ето защо сега ще Ви споделим някои идеи за това как да запазите порцелановите и фаянсовите си съдове за по-дълго време и как те да изглеждат винаги като нови:

- Когато приготвяте ястия в микровълнова в керамични или порцеланови съдове, имайте предвид, че топлинната обработка ще ги повреди. Това означава да не ги оставяте прекалено дълго време да се топлят в микровълновата печка, особено фаянсовите съдове;

- Поради гореспоменатата причина не е добре миенето на съдове от фаянс да става с много гореща вода, защото по този начин глазурата им се напуква;

- Почти всички порцеланови съдове започват да потъмняват след като са използвани по-дълго време. За да се избелят, трябва да ги натъркате със сода за хляб, но внимателно. Друг вариант е да ги накиснете във вода, в която е разтворен малко оцет. И в двата случая обаче ги измийте след това с веро, за да не остане неприятна миризма по тях;

Миене на порцеланови съдове

- Ако не използвате често някой от порцелановите или керамичните си сервизи ги съхранявайте, като поставите всеки отделен съд с парче бяла хартия отделен от другите;

- Старо домакинско правило е да закалявате фаянсовите домакински съдове, като ги залеете със студена неваровита вода и леко започнете да я загрявате. По този начин се варят за около 15 мин. и се оставят да изстинат по естествен начин;

- Друго старо домакинско правило гласи, че е добре да изчиствате упоритите петна по порцелановите съдове, като ги натъркате с парцал, напоен с вода, в която е разтворен амоняк. Никога не използвайте обаче прекалено гореща вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest