Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Храните, които ни пазят от ултравиолетови лъчи

Храните, които ни пазят от ултравиолетови лъчи

редакция:
Домати

В медийното пространство непрекъснато се говори за глобалното затопляне и за вредното влияние на ултравиолетовите лъчи. Някога възприемани за полезни, днес те са считани за един от най-големите врагове на човешката кожа. Те не само че ни състаряват преждевременно, но в много случаи водят и до рак на кожата.

На пазара се предлага голямо разнообразие от продукти, предпазващи ни от ултравиолетовите лъчи, но за съжаление те не са по джоба на всеки. Ето защо тук ще Ви покажем как можете чрез един обикновен хранителен режим да си помогнете сами, като дори не става въпрос да спазвате някаква диета, а просто да включите конкретни продукти за слънчева защита в ежедневното си меню:

- Яжте много домати и чушки, защото именно те са сред онези природни дарове, които ни предпазват от вредното влияние на слънчевите лъчи. Богати са на много витамини и антиоксиданти и освен че спомагат за намаляване ефекта на ултравиолетовите лъчи, те овлажняват по естествен начин кожата ни. Консумирайте ги ежедневно, независимо дали са под формата на салати, супи, яхнии и дори лютеница;

Риба

- Много важно е да пиете много вода, като ако възнамерявате да се печете, освен вода е добре да консумирате и зелен чай, който също е важен източник на антиоксиданти. А за водата няма абсолютно никакви ограничения и колкото повече вода пиете, толкова по-добре ще се чувствате Вие и Вашата кожа;

- Консумирайте редовно риба, защото тя ще Ви помогне при положение, че вече сте успели да изгорите. Освен това тя ще повиши имунитета Ви и ще Ви помогне в борбата срещу т. нар. морски вируси. А и на морето шансът рибата да е прясна, винаги е най-голям;

- Една добра новина за любителите на сладкото - шоколадът, намалява риска от рак и консумиран в умерени количества, той ще Ви дари с енергия. Наблягайте обаче на натуралния шоколад, без към него да е добавено мляко или захар;

Черен шоколад

- През летните дни е най-добре да се научите да подправяте ястията си с куркума и да ги консумирате, преди да си покажете носа навън. Тя пасва чудесно на повечето ястия и предпазва кожата от вредното влияние на слънчевите лъчи.

Освен това е много добър съвет да хапнете 1-2 шепи горски плодове, преди да се изложите на слънце.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest