ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Канабисът предпазва от Алцхаймер

Канабисът предпазва от Алцхаймер

Канабис
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Няколко компонента, съдържащи се в канабиса, могат да бъдат използвани за създаването на ефективен лек на Алцхаймер. Изследвания на група учени показват, че тетрахидроканабинола (ТНС), съдържащ се в омайната билка, може да има ключова роля за преборването на коварното заболяване.

С негова помощ може да се премахне натрупващият се в мозъка токсичен протеин амилоид бета. Именно неговото натрупване образува в мозъка плаки, които са показатели за Алцхаймер и деменция.

Новите изследвания показват, че ТНС може да играе роля дори за превенция на мозъчното заболяване, а не само за лечение. Откритието е на учените от Института Салк в Калифорния. Те изразиха надежда, че откритието им дава нов път и поглед върху борбата с Алцхаймер. Учените се надяват до 5 години да разработят нови и много по-успешни терапии за лечение на състоянието.

Въпреки че и други изследвания предполагаха, че канабиноидите могат да предпазват от симптомите на Алцхаймер, ние вярваме, че нашето изследване е първото, което ясно показва, че тези вещества помагат в прочистването на мозъка от наслагвания с амилоид бета от нервните клетки, казва старши съавторът на изследването професор Дейвид Шуберт.

Болестта на Алцхаймер е най-честата форма на деменция и е прогресиращо заболяване на мозъка, което води до загуба на паметта. Разстройството може да има катастрофален ефект върху живота на пациента, сериозно нарушаване на способността му да извършва дори и прости ежедневни задачи.

Повече от пет милиона американци се борят със състоянието. Според Националния институт по здравеопазването в САЩ болестта е и една от основните причини за смърт зад Океана. Във Великобритания болни от Алцхаймер са 850 000 души, но до 2025 г. този брой се очаква да достигне един милион, а до 2050 година болните ще бъдат около два милиона.

Учените отдавна знаят, че амилоид бета се натрупва в нервните клетки и причинява стареенето на мозъка, както преди развитието на симптоми на Алцхаймер се появяват и издайническите плаки.

Марихуана

В своето изследване учените от Института Салк са модифицирали мозъчни клетки, които да произвеждат високи нива на амилоид бета. Третирането им е ТНС обаче не само е изчистило натрупалите се плаки, но и възпряло производството. Във втория етап на проучването учените лекували мишки, които имали натрупвания на протеина в мозъка. И тук ТНС дал резултат и при 80 % от животните съставката на канабиса дала желания резултат.

Учените очакват до месеци да им се даде да тестват разработената от тях терапия върху хора с Алцхаймер. Ако проучването продължи в същия дух, учените очакват до 2023 година да имат ефективен лек срещу Алцхаймер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest