Хората с изключително високи нива на така наречения добър холестерол имат 65% по-висока смъртност от хората с нормални нива според ново датско проучване. Това означава, че добрият холестерол в един момент може да се окаже, че въобще не заслужава името си, а просто е по-малко опасната вариация на лошия холестерол.
В последните години все повече научни изследвания съобщават, че холестеролът и лекарствата, които го контролират като статини, са виновни за сърдечните заболявания – от болестта на Алцхаймер до рака. Холестеролът е от съществено значение за живота и се намира в цялото тяло. Той е вещество, произвеждано в черния дроб, но се среща и в някои храни, включително млечни и животински мазнини.
Холестеролът не може да преминава през кръвта самостоятелно, тъй като не се разтваря във водната кръвна плазма. За да пътува в кръвта, холестеролът се комбинира с протеини, за да образува липопротеини. Има два основни типа липопротеини.
Първият вид е с ниска плътност (LDL), а вторият са липопротеини с висока плътност (HDL). LDL обикновено се нарича лош холестерол, защото доставя холестерол от черния дроб до другите клетки в тялото. HDL е известен като добър холестерол, защото прави обратното, пренасяйки холестерола обратно в черния дроб, за да бъде разбит.
Промените в нивата на холестерола в кръвта могат да доведат до натрупване на мастен материал в стените на артериите, което увеличава риска от инсулт или инфаркт. Този риск е известен като особено висок, ако човек има високо съотношение на лошия към добрия холестерол. Ефективно високите нива на добрия намаляват риска от сърдечни заболявания, докато ниските нива го увеличават. Нови доказателства обаче показват, че това невинаги е така.
Твърденията в новото датско проучване са доказани на база изследванията на повече от 116 000 датски мъже и жени. На участниците е взета кръвна проба в началото на изследването, с която и е бил измерен техният холестерол. След това те са следени ежегодино в течение на 16 години.
По време на периода на проследяване повече от 10 000 участника са починали. Когато изследователите анализирали данните, те открили нещо много интересно.
Връзката между нивата на добрия холестерол и смъртността е U-образна. Това означава, че хората с изключително висока или ниска концентрация на този вид холестерол са имали повишен риск от смърт, за разлика от тези с нормални нива.