Всяка бъдеща майка трябва да знае какво е значението на фолиевата киселина за раждането на здраво бебе. Австралийски учени обаче алармират, че приемането на фолиева киселина от жени в средна и късна бременност може повиши риска от астма на бебето.
Фолиевата киселина е позната още като витамин В9. Той или тя са необходими за образуването на плацентата, а също и за изграждането на костния мозък на ембриона.
Фолиева киселина се съдържа в зелените зеленчуци - салати, спанак, грах, магданоз, броколи. Има я още в хляба, в черния дроб, в меките сирена, в цитрусовите плодове, в овесените ядки, в пшиничните зародиши.
Учените в Австралия решили да открият причината за повишените случаи на астма на малките деца на континента.
Така установили, че бременните жени, които между 16 и 30-тата гестационна седмица приемат фолиева киселина, увеличават с 30 % риска на бебето да развие астма. Изследването на учените от Института "Робинсън", е проведено с 550 майки.
Това не бива да ви плаши. И не бива да отказва бъдещите майки от приема на фолиева киселина.
Тя е важна за ембриона в ранна бременност. В следващия период можете да си я набавяте от храните, в които фолиевата киселина се съдържа и които вече споменахме.
"Фолиева киселина се препоръчва на жени, които искат да забременеят и в ранна бременност, тъй като предотвратява риска от Спина бифида (непълно изграждане на гръбнака на бебето - б.а.)", казва професор Майкъл Дейвс, организатор на изследването.