Когато сте бременна, трябва да обърнете повече внимание на нещата, с които се храните. Това, което ядете, се отразява и на бебето. Изборите, които бъдещата майка прави по време на бременността, могат да имат последици за развитието и здравето на детето.
Трябва да се придържате към качествена и балансирана диета, за да сте здрави. Но освен това има и някои храни, които да избягвате през бременността. Вижте в следващите редове кои са опасните храни за бременните жени.
Месни деликатеси
Някои месни деликатеси могат да имат бактерията листерия, която причинява заболяването листериоза. Симптомите му включват треска, главоболие, диария. Опасно е за бременните жени, защото може да причини спонтанен аборт, преждевременно раждане или животозастрашаваща инфекция за бебето.
Непастьоризирано сирене
Пастьоризацията е процес, при който се използва топлина за унищожаването на патогени в храните. Много от меките сирена не са преминали през него. При тях е по-висок рискът от пренасянето на листерии.
Сурови или недобре сготвени меса и морски дарове
Суровото или недопечено месо като суши и пържоли алангле носи риск от отравяне със салмонела. Тя причинява диария, стомашни спазми, треска. Може да доведе до дехидратация, което може да накара матката да се свива преждевременно.
Някои видове риба
Някои риби, сред които акула, риба меч, сафрид, риба тон, марлин, съдържат живак в големи количества. Това ги прави вредни храни при бременност. Излагането на елемента може да причини увреждане на централната нервна система на бебето, което може да причини моторни, леки интелектуални и психо-социални увреждания. Не се отказвайте от морските дарове. Просто изберете такива, които са с ниско съдържание на живак или замърсители. Например сьомгата и сардините са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини и ниско на живак.
Пушени морски дарове
Пушените морски дарове могат да съдържат листерия. Ако обичате риба и морски деликатеси, най-добре е да си ги приготвяте у дома. Вкусът няма да е същият, но ще намалите риска да се разболеете.
Рохки яйца
Колкото и полезни да са яйцата, ако не са сготвени добре, крият риск от салмонела. Избягвайте и продукти, които съдържат сурови яйца като домашен сладолед, някои кремове, яйчен пунш. Те са неподходящи храни за бременни.
Сурови кълнове
Кълновете са здравословна храна, но могат да приютяват различни бактерии и имат висок риск от замърсяване. За това са сред храните, които да избягвате по време на бременност.