Най-скъпата подправка в света, шафранът, е известна не само с уникалния си аромат, но и със свойствата си да гони надалече депресията. Той избавя от потиснатост, защото помага за изработката на хормона на щастието серотонин.
Вземете пет-шест тичинки и ги залейте с една чаена чаша топла вода. В никакъв случай не използвайте вряла вода, защото това буквално ще унищожи полезните свойства на шафрановия чай.
Пийте ароматната напитка на по една-две глътки в продължение на един ден. Имайте предвид, че пиенето на такъв чай помага също при заболявания на очите, а най-вече при коварния конюктивит.
Кимионът, особено индийската му вариация, е особено полезен за черния дроб, подобрява работата на жлъчката и и гони от организма токсините. Пригответе си лечебен чай, като използвате една чаена лъжичка кимион.
Добавете една чаена лъжичка кориандър и залейте с две чаши вряла вода. Оставете да престои пет-десет минути, прецедете и подсладете по вкус. Може да се пие студен или топъл. Този чай подобрява храносмилането и ви зарежда със сили.
Черният пипер има загряващо действие, тъй като разширява кръвоносните съдове и предизвиква приток на кръв. Освен това той има пречистващ ефект и подобрява обмяната на веществата.
В съчетание с джинджифил той е още по-полезен, тъй като и джинджифилът, и индийското орехче се славят като мощни стимулатори на имунната система и се препоръчват при различни заболявания.
Вземете черен пипер на върха но ножа, и също по толкова от джинджифила и индийското орехче. Разбъркайте добре сухата смес от подправки и ги залейте с една чаена чаша вряла вода.
Тази смес трябва да бъде в метална купичка, защото веднага след като водата и подправките се смесят, трябва да поставите купичка на котлона. В момента, в който водата заври, я свалете от огъня.
Оставете да поизстине малко и добавете една чаена лъжичка мед. Разбъркайте добре и прецедете. Ако можете, изпийте чая заедно с прахообразните подправки, така има по-голям ефект. Той е полезен най-вече при простуда.