Яйцата са сред най-хранителните продукти на планетата. Въпреки това яйцата имат леко лоша репутация, защото жълтъците са с висок холестерол. Но знаете ли защо яденето на повече яйца няма да доведе до покачване на нивата на холестерола?
Как тялото ни регулира нивата на холестерола?
Холестеролът често се разглежда като нещо лошо. Това е така, защото някои проучвания свързват високите нива на холестерол със сърдечни заболявания и ранна смърт. Доказателствата обаче няма. Истината е, че холестеролът играе много важна функция в тялото ви. Това е структурна молекула, която е от съществено значение за всяка клетъчна мембрана. Той се използва също така за производството на стероидни хормони като тестостерон, естроген и кортизол.
Тъй като приемането на холестерол от храната невинаги е опция, черният дроб произвежда достатъчно, за да отговори на нуждите на тялото ни. Но когато ядем много богати на холестерол храни, черният дроб започва да произвежда по-малко, за да запази нивата на холестерола от прекомерно увеличаване. Следователно общото количество холестерол в тялото ни се променя много бавно.
Какво се случва с тялото ни, когато ядем повече от едно яйце на ден?
В продължение на много десетилетия хората са били посъветвани да ограничат консумацията на яйца - или поне на жълтъци. Едно средно яйце съдържа 186 мг холестерол, което е 62% от препоръчителния дневен прием. Общите препоръки включват максимум 2-6 жълтъка седмично. Въпреки това липсва научна подкрепа за това ограничение.
Яйцата и сърдечните заболявания
Няколко проучвания са изследвали консумацията на яйца и рисковете от сърдечни заболявания. Много от тях са наблюдателни проучвания, в които големи групи хора се изследват в продължение на години. След това изследователите използват статистически методи, за да определят дали определени навици - като диета, пушене или упражнения - са свързани или с намален, или повишен риск от някои заболявания. Тези проучвания - някои от които включват стотици хиляди хора - постоянно показват, че хората, които ядат яйца, нямат по-голяма вероятност да развият сърдечни заболявания, отколкото тези, които не го правят. Някои от проучванията показват дори намален риск от инсулт. Много наблюдателни проучвания показват, че хората, които ядат яйца, нямат повишен риск от сърдечни заболявания, но някои проучвания показват повишен риск за хора с диабет тип 2.
Яйцата имат няколко други ползи за здравето
Да не забравяме, че яйцата са повече от холестерол. Те също така съдържат хранителни вещества и имат и други предимства. Те са с високо съдържание на лутеин и зеаксантин, антиоксиданти, които намаляват риска от очни заболявания като дегенерация на макулата и катаракта. Нещо повече, яйцата са вкусни и невероятно лесни за приготвяне.
Колко е твърде много?
За съжаление няма проучвания, които препоръчват яденето на повече от 3 яйца на ден. Възможно е, макар и малко вероятно, яденето повече от това количество да повлияе отрицателно на здравето. Но няма научни доказателства за това.