ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Как да се справим с дървениците в дома?

Как да се справим с дървениците в дома?

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
1941017
Дървеници
Дървена дъска хвърчило с приставка шиш за поднасяне
Практичен аксесоар за вашия дом:
Дървена дъска хвърчило с приставка шиш за поднасяне
32.00 лв.
Виж ››

Съществуват много видове дървеници, но тук ще разгледаме креватната дървеница – кръвосмучещо насекомо, което създава проблеми на човека. Те се установяват там, където спят хората - спално бельо, легла или диван, но когато човек спи, се разхождат навсякъде.

Дървениците са малки насекоми (1-9 мм) и имат сплескана форма на тялото, благодарение на което могат да се крият навсякъде. През деня обикновено се намират в гнездата си: в пукнатините на мебелите, леглата, в меката мебел, в пукнатините на стените, зад таблата, под килимите, зад картините, под тапетите, в пукнатините зад дъските, в пукнатините в паркета, в стари книги, шкафове и т.н.

През нощта, когато човек спи, излизат в търсене на храна (човешка кръв). За да се определи наличието на дървеници, може да наблюдавате за следните признаци за наличие на дървеници у дома; малки червени петна с кръв, които се появяват сутринта на чаршафа – те се оформят от смачкана черупка, многобройни ухапвания по тялото при отсъствие на комари, изхвърлени ларви, тъмни петна от екскременти и яйца.

Ухапванията от дървеници са почти безболезнени, тъй като слюнката им има анестетични свойства. Ухапванията причиняват кожно дразнене, сърбеж и парене. Ухапването може да доведе до алергична реакция (големи мехури и отоци). Ухапванията са подредени в редица от 3-5 хапки в един ред, това е характерен признак, че сте били ухапани от дървеници. Гладна дървеница може да атакува човек дори и през деня.

Процесът на хранене на дървеницата отнема 10-15 минути и обикновено се случва веднъж на ден. Те се нуждаят от кръв на всички етапи от тяхното развитие, от ларви до възрастни индивиди. За едно ухапване, дървениците могат да пият обем кръв два пъти по собственото тегло.

Продължителността на живот на буболечките е около 15 месеца, през които могат да снесат няколко стотин яйца. Има информация, че в състояние на анабиоза (в състояние на сън) те живеят в продължение на много години и се събуждат, когато усещат присъствието на човек.

Дървениците са активни, докато спите

Борбата с дървениците е тежжка. Ултразвукът и репелентите не действат 100% върху тях. Доста химикали не са ефективни срещу дървеници. Единственото правилно решение е да направите цялостна обработка на жилището си, като почистите механично и използвате добър химически препарат. Трябва да се справите с всички неща, да разкриете гнездата, да разместите и разглобите всичко, да се справите с всички пукнатини, да изперете и изчистите навсякъде, да изхвърлите непотребни вещи и т.н.

Трябва ви една добре обмислена стратегия - правилната последователност от действия. На първо място, почистваме леглото или дивана. След това, използвайки физически методи, създаваме непреодолими бариери пред дървениците, за да спрем появата на нови ухапвания. После намираме и почистваме механично гнездата. Следваща стъпка е систематично да третираме помещенията чрез топлинна обработка. И накрая, компетентно избираме и използваме химически инсектицид.

Първоначално премахваме дървениците от леглото и дивана - чаршафи, покривки, завивки, калъфки, възглавници. Изпираме всичко в пералнята на най-горещото пране и сушене и след това гладене с ютия. С прахосмукачката почистваме леглото от живи и мъртви буболечки, сухи кожи, яйца и фекални петна. Почистваме и шевовете на матрака, подматрачни рамки, всички пукнатини в рамката на леглото и таблите, връзките между елементите.

За да се справите с дървениците, перете на високи градуси

После обработваме тези места с гореща пара под налягане, за да проникнем във вдлъбнатините. Докато матракът и рамката изсъхнат, ние пръскаме свързващите възли на рамката на леглото и таблите с химически инсектицид, който комбинира действие на контакт и продължителен остатъчен ефект. Сухият матрак запечатваме плътно с найлон, така че ако са останали дървеници, да не могат да излязат, за да се хранят. Ако имаме диван, стъпките са същите, само че трябва максимално да разглобим и обработим елементите му и да запечатаме с найлон това, което не можем да отворим.

Следващият етап е обработка на помещенията. Първо, трябва да се отървем от всички излишни вещи в стаята - дрехи, играчки, книги, картини и други неща, които могат да станат приют за дървениците и това да затрудни борбата с дървениците. Сгъваме и запечатваме тези предмети в пластмасови торбички и ги отстраняваме от стаята. Облеклата, разположени в стаята или в шкафовете, се подлагат на топлинна обработка (измиване, горещо сушене или обработка на пара, гладене). Обработените продукти, които се използват рядко, се съхраняват опаковани в плътно запечатани найлонови торбички.

Дървениците се крият във всякакви тесни пространства в стаята - в пукнатините на стените, в дъските, в книгите, по периметъра на килима, в мебелите. Трябва да почистим с прахосмукачка всички места в стаята, където те могат да се скрият, и след това да обработим всичко с пара и химически инсектицид. Същото важи и за фотьойли, столове, нощни шкафчета и други интериорни предмети. Тази процедура ще намали популацията и ще затрудни скриването на останалите дървеници. Добре е да се разместят всички мебели, да се обработи пространството под и зад тях, да се обработят и запушат всички пукнатини в стените.

Почиствайте с прахосмукачка редовно против дървеници

След почистване сменяемата торбичката на прахосмукачката и веднага се обработва самата прахосмукачка с гореща пара. Използваната торбичка се запечатва плътно в найлонов плик и се изхвърля.

Дървениците умират и на изключително ниски температури, например при студ от -18 градуса умират за 3-4 дни. Ако подозирате, че паразитите са се скрили в такива предмети, които не могат да бъдат измити или обработени с пара (книги, списания, документи), те могат да бъдат поставени във фризер за 4 дни.

Друго използвано средство е диатомитът. Той може да се прилага в пукнатините на пода и по дъските, в нишите под гнездата и превключвателите, върху невидимите участъци на пода под килима и мебели. Това нетоксично средство е безопасно за хора и домашни любимци.

За да се предпазите от дървеници пък, можете да използвате тези средства:

- измивайте повърхностите с оцет, дървениците бягат от миризмата му;

- смес от терпентин и керосин се използва за избърсване или пръскане на места с най-вероятното местообитание;

- нафталинът също отблъсква дървениците;

- валериан, розмарин, пелин, вратига и други растения със специфична миризма се използват в прясна или суха форма - разположени в ъгли, под легла и матраци и на други места.

Понеже борбата с дървениците е много трудна, добре е да потърсите професионална помощ от специализирана фирма, да подготвите жилището по техните указания и да си осигурите няколко дни престой извън дома.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest