Какво да правим със старата козметика и може ли да навреди?

Стара козметика

Едно от удоволствията, към които никоя жена не е безразлична, е козметиката. За лицето, за косата, за ръцете, за всяка част от тялото козметичната индустрия се е погрижила да има богат избор. Затова тоалетните масички на дамите често се претрупват с всевъзможни продукти. Трудно е да се изразходва всеки закупен продукт и много от тях залежават. Срокът на годност, който не е малък, изтича и това води до вреди за здравето. Какво да правим със старата козметика и може ли да навреди наистина?

Болшинството потребителки на стара козметика не си дават ясна сметка за това и не следят срока на годност на покупките си. А към тези продукти отношението трябва да е същото, както към храната - трябва да се следи кога изтича безопасният период за ползване и всеки просрочен крем за лице или червило да бъдат изхвърлени. Дори скъпите продукти на реномирани и авторитетни фирми могат да навредят, ако вече са излезли от периода, в който употребата им е разрешена и безопасна. Така че вредите от стара козметика не са за подценяване.

Белези, по които се разпознава разваленият козметичен продукт

Стара козметика

Най-лесно се прави проверка на стара козметика, като се погледне обозначеният на опаковката срок на годност. Понякога обаче той се е заличил. Тогава може да се потърси на сайта на фирмата - производител представянето на продукта и да се открие информацията.

Има и продукти, най-вече крем за лице или ръце, които се правят ръчно. Често не им се изписва срока, след който не бива да се ползват. При такъв случай трябва да се разгледа консистенцията на продукта, цветът, и най-вече миризмата. Ако видът и миризмата са променени, или ако вече е променена гъстотата на продукта, значи в него са се извършили някакви процеси, които най-вероятно са превърнали козметичното средство от полезно в опасно.

Друг начин за проверка е чрез тест върху кожата. При съмнение, че продуктът започва да се разваля, независимо, че все още няма промени в цвета, миризмата и гъстотата, трябва да се сложи малко от него на най-чувствителните места по кожата - това са сгъвката на лактите и зад ушите. Ако се появи сърбеж, зачервяване или само неприятно усещане, по-добре е да не се рискува повече с този продукт. Иначе може да ви причини сериозни кожни проблеми.

Какви проблеми могат да предизвикат продуктите с изтекъл срок на годност?

Стара козметика

Най-честите проблеми от ползване на залежали козметични средства са алергиите, обривите, зачервяванията и други кожни раздразнения. Те обикновено преминават без други последици, щом се преустанови употребата на дразнещия продукт.

При неправилно съхранение в козметиката могат да се развият бактерии, гъбички и други вредни организми, които да предизвикат кожни заболявания, някои от тях трудно лечими - екзема, себорея, пъпки.

В пудрата за лице могат да се развият акари, те предизвикват дерматит. Спиралата за мигли с изтекъл срок може да увреди роговицата на окото. Червилата, лакът за нокти, молив за очи и устни - всички могат да доведат до здравословни проблеми.

Проверката на стара козметика е наложителна не само за да не изгуби полезните си качествауя, но и за да не предизвика неприятни проблеми за здравето.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати