Няколко причини за бързото омазняване на косата

Мазна коса

Мазната коса не е приятна гледка, а и удря по самочувствието на притежателката ѝ. Ако сте сред жените, които са склонни към бързо омазняване на косата, то прочете следващите редове, за да разберете какви са най-честите причини за този проблем, както и какви мерки трябва да вземете, за да се радвате отново на здрава и чиста коса.

Имайте в предвид, че кожата на скалпа ви е пълна с пори, свързани с мастните жлези. Тези мастни жлези отделят естествено масло, наречено себум, а той пък е от съществено значение за поддържане на косата мека, гладка и управляема.

Въпреки това понякога жлезите могат да започнат да произвеждат себум в излишък, което е причина за омазняване на косата. Разбира се и има и други фактори, водещи до явлението.

Сред тях са генетични фактори, влажност на въздуха, хормонални смущения, стрес, кожни състояния като екзема, псориазис и себореен дерматит, начин на хранене, дефицит на витамин В и неправилна грижа за косата.

Ето кои са най-честите причини да имате мазна коса:

Играете си с косата

Пипането на косата води до нейното омазняване

Ако сте от жените, които съзнателно или несъзнателно пипат гривата си с ръце, не е изключено да имате мазна коса. Препоръчително е да избягвате този вреден навик, тъй като с пръстите си пренасяте нечистотия върху косата си и разпределяте маслото от скалпа по цялата дължина.

Често миете косата си

Колкото и странно да звучи, е истина – прекомерното миене на косата я омазнява още повече. Това е така, тъй като скалпът ви ще започне да произвежда повече себум, за да компенсира маслата, които са били отмити от шампоана. Така че всекидневното миене на косата не е решение на проблема, дори напротив – може да утежни ситуацията. Постарайте се да миете косата си не повече от два пъти седмично и то с хладка вода. Топлата вода стимулира мастните жлези и ги насърчава да произвеждат повече себум.

Използвате прекалено много балсам и стилизиращи продукти

Много балсам може да направи косата ви мазна

Нанасянето на прекалено много балсам за коса и прилагането му директно в корените също допринася за бързото омазняване на косата. Важно правило е да нанасяте балсама само в краищата на косата и да го измивате добре, иначе рискувате да се появите с мазна коса веднага след излизането си от банята. Използването на прекалено много стилизиращи продукти за коса, като гелове, лакове, пяна и други подобни, също не е желателно, тъй като може да причини натрупване на себум и да опустоши функционирането на мастните жлези. Това може да се окаже още по-голям проблем, ако тези продукти са базирани на алкохол. Смесени със себум, те могат да отежнят косата и да я накарат да изглежда мазна и безжизнена. Препоръчително е да щадите гривата си и да използвате подходящата за вашия тип коса козметика.

Прекалявате със сешоара

Употребата на сешоар може да направи косата ви мазна

Изсушаването на косата със сешоар е неизбежно, особено през зимните месеци, но експертите твърдят, че сушенето на косата на много висока температура е вредно. Редовната употреба на сешоари, преса за коса и маша, насърчава мастните жлези да работят на бързи обороти и да произвеждат все повече и повече себум, като по този начин косата ви се омазнява по-бързо.

Така че сега, дами, е време да вземете нещата в свои ръце и да направите някои стъпки, за да избегнете сами проблема с омазняването на гривите ви. Е, вярно е, че няма да стане от раз, но с повече постоянство и търпение, ще се отървете от мазната коса и ще ходите отново с високо вдигната глава.

Връзвате косата си прекалено стегнато

Стегнатото връзване на конска опашка или кок не само накъсва и уврежда косата, но и я омазнява в корените. Не се заблуждавайте, че прибраната коса, пристегната силно с ластик, няма да се замърси. Напротив - това може да предизвика натрупване на себум само на тази част от скалпа и да се сдобиете с неравномерно мазна коса.

Решите се твърде често

Честото ресане е причина за омазняване на косата

Доброто разресване е гаранция за здрава, красива и поддържана коса. Това е неоспоримо, но пък и да прекалявате с гребена не е добре. Прекалено честото сресване стимулира жлезите на скалпа и те произвеждат повече себум, а резултатът е мазна коса. Освен това е важно да не подценявате чистенето на четката за коса или гребена си, тъй като там се задържат прах и себум, които после автоматично се връщат в косата ви.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати