ezine.bg»Статии»Красота»Коса»Екстеншъни за коса - видове и поставяне

Екстеншъни за коса - видове и поставяне

Екстеншъни за коса
Професионална UV- LED Лампа за Маникюр с таймер
Практичен аксесоар за вашия дом:
Професионална UV- LED Лампа за Маникюр с таймер
49.99 лв.
Виж ››

За дамите визията е всичко - тя определя самочувствието, статуса в обществото, а понякога гарантира и успеха в кариерата. Във визията фокуса е в лицето и косата, по-точно прическата. Дългата, гъста коса с блясък и жизненост е символ на красота и женственост от древни времена. Съвсем естествено, косато е един от елементите на външността, на който се отделя най-много внимание и грижи. И това е обяснимо - всеки знае колко много време отнема естественото и порастване и сгъстяване. Ако липсва обем или дължина, това много често се явява преградата пред съвършената визия.

Как да се реши този проблем?

Съвременната модна индустрия е намерила бързо и ефективно решение. То се нарича екстеншъни. С тях косата става идеално гъста и дълга за съвсем кратко време.

На практика екстеншъните са кичури изкуствена или естествена коса, които се добавят с различни технологии към собствената, за да я удължат, да осигурят липсващия обем и да дадат възможност да се осъществи желаната прическа. Най-често се използват при специални поводи, когато за исканата прическа е нужна повече от наличната собствена коса. Все по-често обаче дамите ги превръщат в задължителна част от ежедневната си визия, особено ако професията им изисква бърза промяна на външния вид.

Видове екстеншъни

Изборът на начини за удължаване на косата днес е много голям и това се дължи на разработените разнообразни методи.

Основното деление на екстеншъните е на постоянни и непостоянни.

- Постоянни екстеншъни - с капси, на треси за зашиване, със стикери, с кератин

- Непостоянни екстеншъни - с щипки

Всеки отделен вид е различен по технологията на поставяне и по своята устойчивост. Изборът зависи от намерението за използване и времето, което се залага предварително за използването им.

Друго деление на екстеншъните е:

- Екстеншъни от изкуствена коса

- Екстеншъни от естествена коса

Изкуствени екстеншъни

Екстеншъни от изкуствена коса - те са по-евтини в сравнение с естествените. Бързо се хабят и затова се приемат за по-нисък клас. Те силно блестят и придават малко неестествен вид на косата. Най-често се използват като бързо решение само за една вечер, тъй като са по-бюджетни. При продължително носене тези допълнителни кичури коса се изсушават бързо и стават трудни за сресване. Не могат да се изправят или къдрят, тъй като може да се стопят. Най-често се предлагат два вида изкуствени удължавания:

- Kanekalon екстеншъни - те са по-топлоустойчиви, но при опити за стилизиране също се стапят. Все пак са по-близки до естествената коса. Техен недостатък е лесното заплитане и бързата загуба на блясък, а това създава затруднения в ресането и оформянето им

- Toyokalon екстеншъни - тези изкуствени кичури са меки и тежки, но пък не се заплитат лесно. От същия тип материал, от който са изработени, се правят и изкуствените перуки. Не са подходящи за никакво оформяне с маша или преса за коса, тъй като веднага се стопяват. Освен това цветът им е неестествен, със силен блясък, който подсказва изкуствената им природа. Използва се само за плитки.

Екстеншъните от естествена коса -изработени са от истинска коса, обикновено от донори от различен произход и подлежат на стилизиране, ресане и поддържане, както собствената естествена коса. Цената им разбираемо е по-висока, тъй като имат и много по-дълъг срок за експлоатация.

- Реми екстеншъни - този тип екстеншъни са съставени от естествена коса, набавена от различни хора. Косата се сортира по цветове, като целта е да се събере коса с максимално естествен вид. Характерно за този вид екстеншън е, че косата стои в една и съща посока, както естествената. Когато са различно ориентирани, космите се сплитат още с първото измиване. Този начин на ориентиране на косата подпомага съхраняването на влагата в косъма. Този тип допълнителни кичури подлежат на боядисване, изправяне, къдрене и стилизиране и имат добра продължителност на експлоатация

- Сто процента естествени екстеншъни - тези кичури за удължаване са най-често използваните. Те се взимат от падналите на пода косми или от четката за сресване. Цената им е по-ниска, защото такава коса има в по-големи количества. Космите обаче са събирани хаотично и затова трудно се подреждат в една посока. За целта се премахва кутикулата на косъма по химичен път и след това се слага силиконов слой за защита, придаващ блясък и плътност на косъма. Тази процедура обаче намалява трайността на косъма, тъй като след няколко измивания защитния слой пада. Не са за дългосрочна употреба.

Видове екстеншъни

- Девствена(кутикулна) коса - това е кичур коса, взет само от един човек, с възможно най-малко рязане. Изискват се коси, които не са третирани с боя, изправяни или къдрени изкуствено. Тази коса е най-добра и съответно най-скъпа. Кутикулната коса може да бъде подлагана на същите процедури, както и собствената. Тя не се подлага на никакви процедури, затова се налага да бъде проверена дали е достатъчно чиста, преди употреба.

Екстеншъните се делят и според произхода им. Косите от различни краища на света имат различна характеристика на косъма, които се определят от начина на хранене, състоянието на околната среда, етническата принадлежност и други.

- Европейска коса - това е косата с най-високо качество, защото най-лесно се комбинира с други видове коси. Така допълнителната не се различава от собствената.

- Индийска коса - този тип също се комбинира добре, но има като основен недостатък, че е само в кестеняв или черен цвят. Повечето от тази коса е кутикулна, но е по-достъпна, защото се предлага по-масово.

- Азиатска коса - най-често е от Китай и е най-евтина. Основен недостатък на косата е, че е с дебел косъм и трудно се комбинира с други типове. Често я обработват, за да премахнат горния защитен слой

Видове екстеншъни според начина на поставяне

- Удължаване на коса със стикери - това е най-добрият избор при тънък или фин косъм. Технологията за прикрепване на екстеншъна към собствената коса е чрез залепване. Не създава дискомфорт, лентата не се вижда и у подходяща при тънка коса. Удължителите се използват много пъти и се прикрепват бързо. За да стане качествено, най-добре да се извърши от фризьор. Трайността е около 2-3 месеца.

- Удължаване чрез микро ринг кичури - това е подходящият избор при средно гъста и гъста коса. Кичурите коса за удължаване се прикрепват към естествената коса с малки капси, които са микро ринг пръстенчета без химикали и топлина. Продължителността на използване е 3-4 месеца, а после пръстените трябва да се повдигнат. Продуктите с олио трябва да не се слагат в корените на косата, за да не се подхлъзнат пръстенчетата.

- Удължаване с кератин - подходящ метод за средна и гъста коса. Удължителят се поставя с помощта на специално лепило или кератин, разтопено чрез нагряващи клещи. Удължителите се прикрепят към кичур от косата. Трайността му е голяма, около 4-5 месеца. Безвреден и щадящ собствената коса метод.

- Удължаване чрез зашиване на треса - методът е за гъста коса. Методът се прави като се вземе размера от ухо до ухо и се прави треса на няколко реда. С помощта на специална игла и конец редовете се пришиват на предварително направени плитки на собствената коса. Удължителите може да се използват многократно. Този метод е увреждащ фината коса и затова се прави само на здрава гъста коса.

Удължаване на косата

- Естествена коса на треса с щипка - метод, подходящ за средна гъстота коса. Може да се постави и у дома, защото е много лесно. Прави се еднократно, за специален случай, а преди лягане трябва да свали.

Независимо от избрания метод се препоръчва да се правят почивки след сваляне от поне 1 месец. През това време е добре да се прави терапия за здравето и дължината на косата.

Прочети още за цялостното подхранване на косата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати