ezine.bg»Статии»Красота»Красива Усмивка»Дъвка вместо паста за зъби - да или не?

Дъвка вместо паста за зъби - да или не?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k1905264
Дъвка вместо паста за зъби - да или не?
Снимка: RobinHiggins/ pixabay.com
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
Виж ››

Много от нас са свикнали да дъвчат дъвки със или без захар, за да освежат дъха си или да неутрализират киселини след хранене, които могат да повлияят назъбния емайл.

Може ли дъвченето на дъвка да замени миенето на зъби?

Или всъщност това е вреден навик?

Въпреки че ни е по-лесно да използваме дъвка за освежаване на устната кухина, особено когато бързаме, в движение сме или не можем да си мием зъбите си в момента, според зъболекарите не може се ползва ефективно дъвка вместо паста за зъби.

Дъвката не може да почисти зъбната ни кухина както миенето на зъбите. Ако ползватедъвка вместо миене с четка за зъби, това трябва да е изключение от правилото. Ето защо можем да си носим резервна четка и паста за зъби със себе си и да ги използваме, когато се налага в офиса и на срещи в града, в самолета или на пътувания, смятат денталните специалисти.

Дъвки

Кога се препоръчва дъвченето на дъвка?

Все пак можем да използваме дъвченето на дъвка като средство за поддържане на устната хигиена след обяд, когато можем да пропуснем миене на зъбите. Сутрешното и вечерното четкане на зъбите обаче са абсолютно задължителни и не могат да се заменят само с дъвчене на дъвка. Резултатът, получен от дъвка, в сравнение с миенето на зъбите, е много по-нисък. Особено ако говорим за цялостна рутинна хигиена на устната кухина, включваща миене на зъбите правилно и използваме помощни методи за хигиена на зъбите, като душ за уста, конец за зъби или междузъбни четки.

Дъвката стимулира изтичането на слюнка

Дъвка вместо паста за зъби

Все пак трябва да знаете, че слюнката е естественият начин на тялото да почиства зъбите си и да ги поддържа здрави. Дъвката стимулира изтичането на слюнка и действа като щит срещу киселините в храните и напитките. Слюнката също така предпазва от износване на зъбите.

Какъв вид дъвка можем да дъвчем?

В търговските вериги се предлага голямо разнообразие от дъвки, включително сладки. Всеки вид дъвка стимулира отделянето на слюнка, но знаем, че захарта не е особено полезна за зъбите. Бактериите в устната кухина обичат дъвки със захар. Затова е добре да избягвате този вид дъвки и да се ориентирате към такива без захар. При дъвките без захар се използват подсладители като ксилитол.

Той е много популярен подсладител в днешно време. За него има твърдения, че спира растежа на бактериите и предотвратява разпадането на зъбите. Все още няма обаче достатъчно научни изследвания, които да докажат тези неща, и да покажат, че дъвката с ксилитол е по-добра от другите дъвки без захар.

Кога е най-добре да се дъвче дъвка?

Непосредствено след хранене дъвката за 10-20 минути стимулира производството на слюнка. Това помага за почистване на остатъците от храна и неутрализиране на киселината. Но не бива да забравяме, че дъвката не замества миенето на зъбите и трябва да се ползва като заместител на четката само ако няма друг вариант.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати