ezine.bg»Статии»Красота»Коса»Интересни факти за косата

Интересни факти за косата

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1499
Интересни факти за косата
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
Виж ››

Всеки косъм може да се разтегне така, че да се увеличи с една пета от дължината си. След като разтягането спре, косъмът се връща в нормалния си размер.

Издържливостта на косъма е като на алуминия. Космите имат хигроскопичност – тоест те са способни да попиват влагата, което е обусловено от тяхната структура.

Косата е устойчива към въздействие на слаби киселини, но зле понася влиянието на основите. Косата може да натрупва определени вещества.

Космите на главата на мъжа живеят средно по две години, а тези, които са върху главата на жените, живеят по-дълго – от четири до пет години.

Рижавите хора имат най-гъстите коси, но имат много по-малко косми на главата си, отколкото например русите или тъмнокосите.

Най-много коса имат върху главата си русите хора – те имат около сто и петдесет хиляди косъма върху главата си. Първите косъмчета на бебето се появяват в утробата на майката, в четвъртия месец от бременността.

Косата расте със скорост 0.4 мм на ден. С напредването на възрастта космите стават все по-редки и по-къси. Всеки ден човек губи по двеста косъма.

Космите се състоят основно от белтъчини. Тялото на човек е покрито на деветдесет и пет процента с косми, но в отделните участъци те са с различна дебелина и гъстота.

Жените рядко оплешивяват, защото корените на женската коса имат с два милиметра по-дълбок корен от корените на мъжката коса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати