Знаете ли това за кремовете против слънчево изгаряне?

Слънцезащитни кремове

След десетилетия на предупреждения за опасността от излагането на слънчевите лъчи огромна част от жителите на развитите страни използват слънцезащитните кремове като неизменна част от тяхната рутинна грижа за кожата.

От години страхът от рак на кожата успешно ни се насажда от медии, реклами, медицински специалисти. Така успешно, че лятно време хората масово не смеят да се покажат на слънце, без предварително да са се намазали обилно със слънцезащитен продукт.

Но дали биха го правели, ако знаеха, че в действителност слънцезащитните кремове увеличават риска от рак – в това число и рак на кожата?

Първите лосиони за слънце се появяват около 1930 г. Целта им тогава е да направят възможно по-продължителен престоят на слънце и придобиването на красив шоколадов тен, без да се стига до изгаряния. Няколко години по-късно започва да нараства заболеваемостта от меланом. Към 1960 г. на пазара вече се предлагат няколко десетки лосиони за придобиване на тен. Броят на засегнатите от меланома се увеличава.

Ракът на кожата вече е новина. И тук предприемчивите създатели на лосиони съзират възможност. Техният маркетинг отговор е репозиционирането на продуктите им като слънцезащитни. След което продажбите продължават да растат, точно както и случаите на заболели от рак.

Тен

Меланинът е този кожен пигмент, на който се дължи потъмняването на кожата в отговор на престоя ни на слънце. Между него и размера на ДНК-пораженията, дължащи се на прекомерна ултравиолетова радиация, съществува обратна зависимост. С други думи, тенът, образуван от слънчевата светлина, защитава кожата ни от увреждане.

Слънцезащитните продукти блокират способността на кожата да произвежда този защитен пигмент. По този начин пречат на тялото да използва естествената си защита срещу прекомерно излагане на слънце – слънчевия загар.

Разбира се, защитниците на слънцезащитните продукти са доста повече от изследователите, които отричат този метод на предпазване от вредните слънчеви лъчи. Безспорен факт е, че слънцезащитните кремове забавят изгарянето на кожата и намаляват разпространението на поне една от формите на рак на кожата.

Важно е обаче да се знае каква защита предлагат слънцезащитните кремове – дозата, необходима за задоволително предпазване и честотата на нанасяне на крема върху кожата. Всичко това е необходимо да бъде упоменато на продукта.

Съкращението S.P.F. означава слънцезащитен фактор, който показва колко ефективен може да бъде продуктът при предпазване на кожата от ултравиолетовите B лъчи (UVB), тъй като те могат да бъдат фактор, който причинява туморни заболявания.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати