Маслото от пачули за красота и здраве

Пачули

Благотворните действия на маслото от пачули върху човешкия организъм все още са несправедливо подценявани за сметка на неговия аромат. Това омайващо растение е от семейството на ментата и започва да набира популярност в Европа през 19 век. Характерният му мирис с времето се превръща в символ на богатство и разкош.

В източния свят се носят легенди за маслото от пачули. Смята се, че то е надарено с магични сили да предпазва от болести, да привлича богатството, да въздейства на сетивата, балансирайки хормоните и успокоявайки съзнанието.

Нанасян върху кожата, този лековит продукт с опияняващ аромат стимулира растежа на нови клетки и регенерира кожата, като по този начин съдейства за по-бързото зарастване на рани и премахването на белези.

Маслото от пачули е много ефективно при лечение на акне, екзема, рани, язви и гъбични инфекции. Противогъбичният ефект на пачулито помага и срещу сърбеж на главата.

Може да се нанася директно върху проблемните зони в следната комбинация: 2 капки ароматно масло от пачули, 2 капки ароматно масло от лавандула и 10 мл масло от жожоба.

Маслото е ефективно в борбата с гъбични и бактериални инфекции и помага много при ухапвания от насекоми. Може да помогне и да се справите със зависимост от всякакви вещества. Освен това укрепва общото състояние на имунната система. В Китай се употребява при простуда, главоболие, стомашни болки, повръщане. В Малайзия пък го използват при ухапване от отровни змии.

Маслото от пачули има отлични диуретични свойства и помага при целулит. Използва се и за облекчаване на запек и в борбата с наднорменото тегло. То охлажда възпаленията и подпомага зарастването на рани.

Източната медицина вярва, че ароматът на пачули събужда духа и му помага да се концентрира върху усещанията на тялото. В същото време растението подобрява притока на кислород към лигавиците, тяхното подхранване и овлажняване.

Всичко това води до ефекта на афродизиак, с което всъщност се е прославило маслото. Смесете 2 капки ароматно масло от пачули, 4 капки от иланг-иланг и 10 мл масло от жожоба и втрийте по местата, на които обикновено нанасяте парфюм.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати