Що е то колаген?

Що е то колаген?

Колагенът е белтък, който най-просто обяснено си представете, че играе ролята на лепипо и свързва елементите на клетките, в резултат на което се образуват тъкани и органи.

При децата и младите хора кожата е в отлично състояние, тъй като колагеновите влакна се актуализират непрекъснато. С течение на годините, най-често след 25, активността на колагена започва да намалява, кожата губи своята свежест, започва да изсъхва, намалява еластичността й, започват да се появяват бръчки, съдържанието на влага в дермата намалява.

Естественият процес на застаряване се ускорява от неблагоприятни външни фактори като пушене, ултравиолетови лъчи, вредна атмосфера... Вследствие на намаления колаген гъвкавостта и подвижността на ставите също отслабва, а според някои източници докарва на жените така омразния им целулита.

В козметологията колагенът е широко използван в продукти за корекция на бръчки. Още преди половин век учените започнаха да работят по създаването на чист, несинтетичен колаген, който да направи революция в медицината, да изиграе ролята на еликсир на красота, когато този белтък започне да недостига вътре в организма.

В съвремието колагенът се използва в козметичната хирургия, например за увеличаване на устните.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати