ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Как действат аналгинът и аспиринът на менструацията

Как действат аналгинът и аспиринът на менструацията

Избягвайте аспирина при менструация

По-голяма част от жените изпитват болка по време на месечния си цикъл. За да я овладеят, те посягат често към класическите обезболяващи, които винаги са ни под ръка. Имайте предвид обаче, че аспиринът и аналгинът са вредни при менструация.

Това е така, тъй като те са болкоуспокояващи лекарства, които имат загряващ ефект и са съдоразширяващи, т.е. ако ги приемете по време на менструация, рискувате да се засили кръвотечението и цикълът ви да продължи повече дни от обичайното.

С подобен противосъсираващ ефект са и ацетизалът, амидофенът, парацетамолът и други ненаркотични аналгетици, за които се знае, че потискат болката, намаляват високата температура и имат потивовъзпалително действие.

Обикновено хапчетата като аналгин и аспирин не се препоръчват при менструация. Те се ползват за облекчаване на главоболие, зъбобол. Още при грип, инсулт и сърдечен удар, но не и по време на менструалния цикъл.

Освен това аналгeтиците могат да предизвикат проблеми със стомаха и да доведат до появата на странични ефекти като виене на свят, гадене, повръщане, шум в ушите, алергии и други.

Менструацията може да е придружена със силни болки

Не е изключено след агресивен прием на обезболяващи хапчета да се стигне и до тежки кръвоизливи, като в такъв случай е препоръчително незабавно да се потърси медицинска помощ.

Избягвайте аспирин и аналгин при менструация. Освен това трябва да се избягва и приемът на антибиотици, както и горещите вани и алкохолът, които също разширяват кръвоносните съдове и могат да провокират кръвоизлив.

Някои променливи в продължителността на цикъла и количеството кървене могат да бъдат повлияни също от диета, упражнения, стрес, пътуване, фактори на околната среда, загуба на тегло или заболяване.

За това в червените дни вместо лекарства, приемайте калций, магнезий и витамините B6, C и D. Срещу болезнена менструация е добре да включите в ежедневното си меню много плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и такива с високо съдържание на желязо.

Можете да се справите с болката и дискомфорта и като спортувате умерено, пиете много течности и забравите за стреса и силното кафе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати