Какво трябва да знаем за флуорида в пастите за зъби?

паста за зъби с флуорид
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
10.00 лв.
Виж ››

Почти всеки стоматолог е на мнение, че миенето на зъбите поне два пъти на ден е добро правило. Съдържанието на пастата за зъби обаче предизвиква повече противоречия, като най-спорната съставка е флуоридът.

Естествено срещащ се минерал, който се добавя към питейната вода в продължение на десетилетия, флуоридът също е съставка в много пасти за зъби. От една страна, той се слави като един от основните убийци на кариеси и минерал, който подобрява значително здравината на зъбите ни, а от друга се счита, че прекомерното му количество в организма е невротоксично и вредно.

Каква е ползата от флуорида?

Стоматолози твърдят, че флуоридът в пастата за зъби помага на зъбния емайл, и то по няколко начина – минералът укрепва емайла, предпазва от кариеси и реминализира зъбите.

Когато зъбите на човек започват да се появяват, тази съставка развива емайла, така че да стане толкова твърд, колкото е необходимо, за да устои на кариес и гниене. След като зъбите се появят в устата, флуоридът в пастата за зъби, водата за уста и дори водата от чешмата помага на емайла да остане силен, така че да може да устои на киселината, произведена от бактериите, когато се ядат сладки храни.

Флуоридът има и реминерализиращ ефект върху зъбите, с което помага за възстановяването на износения или отслабен емайл, твърдят по-голяма част от учените и съветват да се използва паста за зъби именно с флуорид.

Количеството върху четката ни обаче не трява да надвишава грахово зърно. В противен случай минералът се натрупва в организма с течение на времето и може да има опасни странични ефекти.

различни пасти за зъби

Защо флуоридът е в пастата за зъби

Има няколко начина, по които човек може да получи флуорид в тялото си. Един от тях е чрез питейната вода, която съдържа флуорид. Около три четвърти от общественото водоснабдяване в САЩ е флуорирано, така че много хора могат да получат флуорид само от чешмяната вода. Друг вариант, обикновено за тези, които нямат достъп до флуорирана вода, е да приемат флуоридни добавки.

Смята се, че пиенето на флуорирана вода не е опасно и може да помогне за предпазване на зъбите от гниене, но количеството флуорид във водата не винаги е достатъчно за пълна защита от кариеси. Това е една от причините флуоридът да се добавя в някои пасти за зъби.

Друга причина е, че съдържанието на флуорид в пастите за зъби е доказателство за способността на съвременните продукти да се грижат добре за устната хигиена. Световната здравна организация официално препоръчва и подкрепя използването на флуоридна паста за зъби по света, особено в области, които не флуоридират водата си.

В крайна сметка не бива да забравяйте, че миенето на зъбите е само първата стъпка към добро орално здраве. Минимизирането на броя на храните и напитките, съдържащи захар и редовните посещения при зъболекар ще ви помогнат да поддържате добра устна хигиена и да не се срамувате да се усмихвате.

Въпреки сериозните доказателства, подкрепящи ползите от флуорид за оралното здраве, все още се тиражира мнението, че прекаленото натрупване на минерала в тялото може да доведе до заболяването флуороза. Така, че – преценете сами каква паста за зъби ще използвате и по колко.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати