ezine.bg»Статии»Здраве»Гроздето пази сърцето

Гроздето пази сърцето

Гроздето пази сърцето
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Гроздето е един от най-верните приятели на сърцето. Хората, които редовно консумират грозде имат понижен риск от сърдечно-съдови заболявания и диабет, твърдят американански учени, цитирани от вестник "Дейли телеграф".

"Вероятната причина за благоприятния ефект на гроздето върху сърцето е, че фитохимикалите в този плод предпазват сърдечните клетки от вредното въздействие на метаболитния синдром", обяснява доктор Стивън Болинг от изследователския екип от Университета в Мичиган.

Названието "Фитохимикали" произлиза от гръцката дума "фито" (растение). Те са естествени съставки на растителните храни, които съдържат не само въглехидрати, витамини, микроелементи и фибри, но и фитохимикали.

Фитохимикалите участват в профилактиката на редица хронични и злокачествени заболявания и подобряват имунитета. Те са важни микрохрани, подобно на витамините, антиоксидантите и микроелементите.

Гроздето понижава кръвното налягане, подобрява функциите на сърцето и намалява други рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания и метаболитен синдром, който често предшества развитието на диабет тип 2.

За целите на изследването специалистите от Мичиган са направили опити с мишки. Гризачите били разделени на две групи. На първата група били давани храни, обогатени с прах от черно, бяло и червено грозде.

След три месеца изследователите установили, че първата група има по-ниско кръвно налягане, подобрени сърдечни функции и понижени показатели на възпалителни процеси в сърцето и кръвта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати