Нарът, който много хора погрешно смятат само за декоративен плод, е един от най-полезните представители на дървесните вкусотии. Той е един от най-мощните антиоксиданти, известни в природата.
В красивия червен плод се съдържат много витамини - В1, В2, Р, С. Освен това в червените семки има лимонена киселина, дъбилни вещества и полифеноли, които са много важни за тялото.
Благодарение на тях се подобрява тонусът на кръвоносните съдове и лошият холестерол се превръща в добър. Нарът сериозно подобрява насищането на кръвта с кислород.
Ценният плод помага за повишаване на нивото на хемоглолин, ускорява обновяването на клетките на черния дроб, бъбреците, белите дробове, далака, щитовидната жлеза и простатата.
Сокът от нар помага за възстановяването на имунитета след изкарана простуда. Според американски кардиолози пациенти, които се намират в прединфарктно състояние, възстановяват сърдечната си дейност благодарение само на 50 г сок от нар дневно.