Как електронните цигари влияят на здравето?

Електронните цигари са вредни

Вредите от тютюнопушенето са ясни за всички пушачи. Въпреки това много от тях не могат да се откажат от вредния навик. Именно това е и причината тази група да започне да търси алтернатива на пушенето на цигари.

Разбирайки нуждата на аудиторията да се погрижи за здравето си, компаниите отговориха. Заливайки пазара с продукти, претендиращи да бъдат на практика безвредни. Един от тези продукти са електронните цигари.

Спорът около вредата от електронните цигари и ползата от тях достигна своя пик, когато доказано заради тях в Съединените щати имаше жертви. Те се отразиха на здравето на над 2000 души, а някои от щатите забраниха продажбата им.

Причината тогава – съставки, увреждащи белите дробове. Последни проучвания обаче показват, че вредата от електронните цигари всъщност може би в много по-голяма от предполаганото.

Пушенето на електронна цигара, или така нареченият вейпинг уврежда артериите, твърдят учени от университета в Майнц, Германия. Доказано е, че вдишването на парите от устройството води до повишен сърдечен ритъм, артериите се свиват, а работата им се нарушава.

При изследване върху мишки пък са установени увреждания върху кръвоносните съдове на мозъка. Тези специфични проблеми на по-късен етап се свързват с повишен риск от инсулти, инфаркти и други тежки и животозастрашаващи съдови инциденти.

Електронна цигара

А учени от Лос Анджелис установяват, че електронната цигара е вредна колкото и класическата – доказано е, че иновативното устройство намалява притока на кръв към сърцето. Най-притеснителното за лекари от цял свят е, че всъщност дългосрочните вреди от вейпинга все още не са ясни, а толкова много смъртни случаи и здравословни последствия повдигат допълнителни въпроси.

А случаите се увеличават – до ноември 2019 г. в следствие на влиянието на електронните цигари увреждания са получили 2172-ма души, а 42-ма са починали. Все още не е ясно дали в действителност става въпрос за използване на забранени вещества в нелегални течности, или пък за конкретно съединение на иначе безобидния витамин Е, което става токсично в изпаренията от вейпинга.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати