ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Корен от репей – ползи и употреба

Корен от репей – ползи и употреба

Корен от репей - ползи и употреба

Репей е изключително разпространено по нашите земи и в цяла Европа двугодишно или многогодишно растение. Той има лилави цветове и сърцевидни, плътни листа, а на височина понякога достига впечатляващия ръст от над метър. Най-ценната му част е коренът, който е голям и силно разклонен. От години той се прилага като мощно средство за лечение при различни състояния.

Едно от най-важните свойства на корена от репей е неговото пречистващо кръвта действие. Препоръчва се да се приема периодично през целия живот на човека, тъй като кръвопречистващите му свойства влияят изключително благотворно върху здравето.

Тук трябва да споменем и неговото благотворно действие върху черния дроб и жлъчката, както и върху храносмилателната система като цяло. Освен че стимулира отвеждането на токсините извън тялото, той действа противовъзпалително, а също подпомага зарастването и възстановяването на лигавицата на стомаха при язва на дванадесетопръстника. Коренът от репей е полезен още при гастрит и стомашно-чревни възпаления.

Изключително важен е коренът от репей при диабет. Той може да повлиява много положително нивата на кръвната захар, дори когато стойностите им са високи. Важно е обаче да се приема редовно достатъчно продължително време, за да има необходимия ефект.

Според някои проучвания репеят има и противоракови свойства. Предполага се, че те са свързани със силното му действие като оксидант и предпазването на клетката от увреждащи фактори.

Чай от корен от репей

За постигане на всички тези ефекти коренът от репей трябва да се приема вътрешно – под формата на отвара или извлек. Същите форми обаче могат да се ползват и за външно приложение – най-вече за лечението на кожни проблеми като акне, циреи, изгаряния, рани, възпаления. Допълнително бани и компреси с репей могат да се прилагат при подагра, изкълчвания, навяхвания, болки в ставите, артрит. Много мощно действие има и при изтощена коса и косопад, за лечението на които трябва да се втрие под формата на отвара или настойка в скалпа и в цялата коса.

Препоръчва се още жабуркане с отвара от корен на репей при възпалени венци, както и гаргара при възпалено гърло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати