Ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Мащерка - кулинарна употреба и ползи за здравето

Мащерка - кулинарна употреба и ползи за здравето

Кристина БоневаКристина Бонева
Ентусиаст
62
Мащерка - кулинарна употреба и ползи за здравето

Мащерката е изключително ароматна подправка, която освен за овкусяване на ястия може да се използва и като билка за подобряване на здравословното състояние при много и различни заболявания.

Отварата от мащерка може да се използва локално за лечение на акне, различни видове бактерии и гъбички, както и за почистване на рани или успокояване на сърбеж и дразнене на кожата, в следствие на ухапване на насекоми.

При кашлица и възпаление на бронхите си направете чай от мащерка, който успешно отстранява секретите от горните дихателни пътища, има антибактериални и противовъзпалителни свойства.

За подобряване на устната хигиена, тази чудодейна билка ще ви бъде от полза. Може да се прави жабурене с чай от мащерка при болка в зъбите, парадонтит или прекомерно количество зъбна плака. Именно поради тази причина мащерката се използва в много продукти за дентална грижа, като пасти за зъби и води за уста.

Отварата от мащерка има голям ефект при борбата с килограмите, тъй като потиска апетита и същевременно подобрява метаболизма.

Чай от мащерка

Дамите, които имат болезнена менструация, също могат да се възползват от чудодейните ползи от мащерката, за да елиминират болката в областта на корема.

При главоболие, умора и безсъние, чаша чай от тази билка би ви успокоила и облекчила болката.

Освен това мащерката може да се използва за подсилване на имунната система, подобряване на работата на стомашно-чревния тракт, успокояване на спазмите и неразположенията в коремната област, за стимулиране на мозъчната дейност.

Болните от язва, гастрит и колит могат да се възползват от вълшебните свойства на тази чудодейна билка.

В кулинарията мащерката също намира своето място. Тя чудесно се комбинира с другите ароматни подправки като босилек, майорана, магданоз, риган, розмарин и чесън.

Подходяща е за овкусяване на картофи, супи, яхнии, риба, агнешко, пилешко и дивеч. Може да се добавя също така в сосове, дипове и дори в сладкиши.

Може да се използва както прясна, така и сушена. За приготвянето на чай от мащерката трябва да бъде сушена, а при готвене е за предпочитане да бъде свежа и прясна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest