ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Гадене при пътуване - как да го облекчим

Гадене при пътуване - как да го облекчим

Гадене при пътуване - как да го облекчим
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Подготовката за дълго пътуване е един от най-вълнуващите моменти. Щастливи сте да си стегнете куфара, да си представите приятни моменти от предстоящото пътуване. Но има едно нещо, което може да засенчи и най-запаления оптимист: гаденето при пътуване. Много хора наистина страдат от болестта на пътуването – кинетоза. Тя може да се изрази в различни симптоми, но най-честият е гаденето. Това състояние създава истинско неудобство по пътя и трябва да се направи нещо за да се облекчи.

Причини за гадене при пътуване

Всичко е свързано с нашия вестибуларен апарат. Той е част от централната нервна система и позволява на човек адекватно да оцени позицията си в пространството. Вестибуларният апарат е разположен в ухото. Когато вестибуларният апарат е прекалено активно стимулиран (не можем да намерим опорна точка, клатим се интензивно), в мозъка се задействат редица реакции, включително рефлекс за повръщане. Можете да му устоите, например, като тренирате тялото. Използвайте някои методи, които трябва да помогнат за избягване на повръщане и дори гадене.

Как да се справим с гаденето при пътуване?

Позиция. Когато купувате автобусни билети, заемете места по-близо до шофьора. Обикновено е по-тежко в опашката на превозното средство, а предната част на автобуса е най-доброто място за избягване на гаденето и повръщането. Ако автобусът има не само нормално разположени седалки, но и такива, в които трябва да седите с гръб към движението, изберете само седалките, които са по посока на движението. Вашето тяло трябва да е в най-познатите условия.

Храна. Не трябва да тръгвате на път нито гладни, нито когато сте доста преяли. Опитайте се да ядете 2-3 часа преди тръгване. Препоръчително е да не се яде мазна, пържена или друга тежка за стомаха храна. Нека бъде лека закуска. Въздържайте се и от алкохол предния ден - не знаете как ще се държи тялото, което ще трябва да се справи със синдрома на махмурлука и в същото време да се адаптира към необичайни условия в транспорта.

Кафе с мляко. По принцип по пътя и дори преди да тръгнете, не трябва да пиете кафе и още повече кафе с мляко. Първо, самото кафе дразни лигавицата на стомаха, което провокира гадене. На второ място, млякото и други млечни продукти се държат непредсказуемо, изведнъж провокирайки лошо храносмилане и гадене. Готови ли сте да поемете този риск?

Гадене

Спете. Полезно е да се наспите достатъчно не само преди дълго пътуване, но по принцип - да бъдете в добра форма, така че да имате енергия и мозъкът да функционира правилно. Липсата на сън провокира гадене по принцип, поради което рискът при пътуване се увеличава.

Лекарства. Преди да тръгнете, отидете в аптеката и попитайте: какво да правите, ако получите гадене при пътуване. Със сигурност ще ви бъде предложено да закупите лекарства (включително билкови), които трябва да помогнат да се справите с признаците на тази болест. Може би вече сте изпитвали страничния ефект от дългото пътуване и вече знаете кои хапчета ще ви помогнат. Или може би родителите и приятелите ви ще ви кажат най-добрите средства за защита. Обърнете внимание на препоръките им, но все пак се консултирайте с лекар или фармацевт как да се справите с болестта на движението.

Най-добрите методи за борба с гаденето по време на път

Ситуация: вече пътувате и започва да ви се гади. Какво да правите? Ако чувствате, че „плавате“, откажете се от всякакви дейности, които дразнят мозъка ви: четене, игра на игри на вашия смартфон и дори гледане на филм на таблета ви. Най-много можете да си позволите да слушате музика. Това няма да ви помогне много, но отказът от необходимостта да се фокусирате върху малки, бързо движещи се обекти ще подобри ситуацията.

Не се спирайте на мисли за това защо ви е толкова зле в автобуса или колата, какво да правите, ако ви прилошава. Помислете за нещо приятно, отвлечете вниманието си с разговор. И погледнете в далечината, напред, за предпочитане през прозореца на водача. Това ще предпази малките обекти от бързо трептене и ще се фокусирате върху статична точка отпред.

Осигурете си достъп до чист въздух. Задушният въздух е най-добрият приятел на гаденето и повръщането, така че отворете прозорец или люк над пътеката и включете климатика. Ако усещате че ще повърнете, помолете водача да спре аварийно. Така ще запазите състоянието си, може би ще се измиете със студена вода, ще вземете въздух и ще се почувствате по-добре.

Прекъснете усещането за повръщане с нещо с вкус на мента, например ментов бонбон. Всеки друг вкус (като сладък) няма да работи, само ментата ще помогне за облекчаване на гаденето. Можете също така да сдъвчете резен лимон тук (нарязвате лимон или портокал на филийки предварително преди път и ги вземате в ръчния багаж) и дори кисели краставички. Киселият вкус прекъсва рефлексите на гадене.

Пийте чиста вода или чай. Можете дори да дъвчете чаените листа, защото те са относително неутрални на вкус и най-важното, не са сладки, което ще помогне да издържите на гаденето на път.

Средства за облекчаване на гаденето

Ако е възможно, нанесете кърпа, напоена със студена вода, върху челото и тила си. Трябва да ви развесели малко и да ви даде сила. Малък масаж на дланите, китките и ушите също помага.

Увийте еластични бинтове около китките си. Те ще създадат диференциално налягане, което от своя страна ще намали вероятността от гадене.

И ето още една препоръка от категорията „съвети на баба“: преди да тръгнете, вземете кибритени или клечки за зъби и дръжте между зъбите си по пътя. Постоянното дъвчене ще ви отвлече от негативни мисли и люлеенето. Не гарантираме за ефективността на този народен метод, но не забравяйте, вероятно сте виждали хора да дъвчат кибритена клечка в транспорта неведнъж. Най-вероятно в това определено има нещо.

Залепете си пъпа с лепенка. Не се смейте, използва се и този метод. Какво ли няма да направите, за да не повръщате в автомобила, включително - ще повярвате в магията на лепенката на пъпа. Основното нещо е да я залепите върху пъпа напречно и да се надявате на чудо.

И за да не разчитате изцяло на случайността и провидението, опитайте се да се запасите с хапчета срещу гадене, вземете със себе си нещо кисело или ментово, вода. Проветрете автомобила или включете климатика над седалката си в автобуса и разбира се насладете се на возенето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати