Силният вятър предизвиква стрес и мигрена

Силният вятър предизвиква стрес и мигрена

През лятото всички си мечтаехме за най-малкия полъх на вятър, но предстои да ни духат силни ветрове. А точно тях нашият организъм възприема много зле, предупреждават английски физиолози.

Според тях тялото ни възприема силния вятър как сигнал за потенциална опасност и затова реагира по принципа „бий се или бягай”. Затова получаваме сърцебиене, малките мускули се тонизират и дори можем да усетим емоционална възбуда – по този начин тялото се готви за евентуална атака.

Но това не е всичко. Според данни на специалистите вятърът може да провокира свиване или оток на кръвоносните съдове в мозъка, което води до силни пристъпи на мигрена.

Хроничната мигрена се изостря най-вече в дните, в които духа силен вятър. Затова, ако усещате и най-лекото главоболие, когато навън духа вятър, опитайте се да си останете вкъщи.

Силният вятър предизвиква стрес и мигрена

Зле завършват и експериментите с дълъг престой на прекалено студено място. Това заплашва тялото ни с инфаркт, инсулт и най-вече с популярната в студеното време настинка.

За много хора зимата е последен сезон в живота, защото води до инфаркт. Въпреки че сърдечносъдовите проблеми се отключват най-вече през лятото, именно студът води до печални последствия.

За това спомагат много фактори накуп. Много хора са свикнали да се сгряват с алкохол. След като пийнат и се постоплят, много млади хора започват да се забавляват с активни игри.

В студа кръвоносните съдове неизбежно се свиват, което усилва кръвотока, повишава натоварването върху сърцето и води до покачване на кръвното налягане.

Това води до инфаркт, аритмия и други сериозни сърдечни проблеми. Но дори да не злоупотребявате с алкохол и не се увличате по зимни спортове, при слабо сърце ви е противопоказано да излизате при голям студ.

За да поддържа температурата на тялото в норма, сърцето работи с максимално натоварване, а това също може да предизвика инфаркт. При това кръвта се сгъстява от студа и различни видове тромбове също заплашват с неприятен изход.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати