Не правете това, когато сте болни

Не правете това, когато сте болни

В сезонът на настинките и грипа наред с всички медикаменти, витаминозни добавки и процедури, които помагат на организма да пребори болестта, много от нас допускат грешки в желанието си да се излекуват бързо. Има някои неща, които не трябва да правите, когато ви налегне вирусно заболяване или се простудите.

- Не бързайте да сваляте температурата

Ако нямате силна треска и ако температурата ви не е по-висока от 38 градуса, по-добре не бързайте да я сваляте, съветват специалисти. Повишената температура е защитна реакция на организма, който се бори с вирусите. Най-добре пийте много течности, за да изкарате токсините от организма. Препоръчителната доза е 100 мл на килограм телесна маса.

- Не правете горещи вани

Макар и да ви е студено, когато сте болни, прекалено горещата вана или душ няма да ви помогне. Оставете тези процедури за периода, когато същинската болест е отминала и остава само да се доизлекувате.

- Не бързайте с антибиотиците

Антибиотиците са непрепоръчителни, когато не сте болни от някое по-сериозно вирусно заболяване. Заедно с ползите тези медикаменти убиват полезните микроби, които трябва да защитават организма, което може да доведе до дисбактериоза. Самите вируси, причинители ни грипа и настинките не са чувствителни към антибиотиците.

- Не се лекувайте сами

Дори да не мислите, че сте сериозно болни, най-важното е да потърсите скоро лекарска помощ. Личният ви лекар по-добре може да предпише подходящо лечение, отколкото вие самите. И докато се лекувате в дома си спазвайте прости правила – мийте ръцете си редовно, проветрявайте помещенията, не използвайте общи прибори и чаши с други хора.

Не правете това, когато сте болни

- Не оставайте без ваксина

Поставянето на ваксина е един от сигурните начини да се предпазите от досадния грип. Всяка година Световната здравна организация разработва нови ваксини, които да са ефективни при очакваните щамове. Добра идея е да си поставите миналогодишна ваксина, ако вече не сте си сложили същата миналата година.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
заинтригиван
заинтригиван
09.03.2015 13:43
100 мл течности на килограм телесна маса?! Тогава,при тегло от 50 кг,трябва да се изпиват 5 литра на ден. А един мъж със средно телосложение трябва да изпива над 7,5 литра, или просто да се превърне в камила.
1
0